Sabor

Spolno uznemiravanje gonit će se po službenoj dužnosti, usvojen Zakon o civilnim stradalnicima

Hina

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Sabor je jednoglasno izmijenio Kazneni zakon što bi trebalo omogućiti učinkovitiju zaštitu žrtvama obiteljskog i rodno uvjetovanog nasiljaSabor je u četvrtak donio Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, dio oporbe izrazio je bojazan da će prava moći koristiti i agresori, dok su vladajući isticali kako nema govora o izjednačavanju žrtve i agresora, već se ispravlja civilizacijska nepravda prema stradalnicima.


Za zakon je glasalo 107 zastupnika, 16 ih je bilo protiv a pet suzdržano.


Po novom zakonu sveobuhvatno se reguliraju prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, a iz Ministarstva hrvatskih branitelja očekuju oko 2500 novih korisnika prava u punoj primjeni zakona.
Taj zakon trebao je biti davno donesen uz objavu registra agresora kako se ne bi izjednačavalo žrtve i agresora, kazao je uoči glasovanja Miro Bulj (Most) i zatražio da zastupnici glasaju pojedinačno kako bi se znalo tko je kako glasao.


Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) ocijenio je da je zakon kvalitetniji u odnosu na prvu verziju jer je uvažen dio amandmana, “čime su zatvorena vrata aboliranim četnicima i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u agresiji na RH”.


Sačić je, međutim, nezadovoljan što se čitav teret svaljuje na leđa hrvatskih poreznih obveznika i što agresor dosad nije platio ni kune ratne odštete.


Jeckov: Nije ovo Draganin ili Miloradov zakon


Dragana Jeckov (SDSS) odgovorila je na kritike dijela oporbe da je to “Miloradov ili Draganin zakon”.


“Da je ovo Draganin ili Miloradov zakon izgledao bi drugačije i njime bile bi obuhvaćene obitelji nasilno odvedenih ljudi u Vukovaru neposredno prije izbijanja rata, obuhvaćene bi bile i obitelji civilnih stradalnika koji su se nalazili u mnogobrojnim kolonama i civilni stradalnici koji su bili u logorima diljem RH”, kazala je Jeckov.


“Vi u SDSS-u prvo morate riješiti sami sa sobom tko je agresor, a tko žrtva”, poručio joj je Stipo Mlinarić (Domovinski pokret).


Josip Đakić (HDZ) ponovio je da su teze o izjednačavaju žrtve i agresora objede i laži.


Sabor je izmijenio Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata kojim će se ubrzati postupci za ostvarivanje statusa Hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI) iz Domovinskog rata, koji trenutno traje i preko dvije godine.


Izmjenama se ubrzava i postupak stambenog zbrinjavanja hrvatskih branitelja i stradalnika, kao i postupak ostvarivanja prava namijenjenih socijalno ugroženim braniteljima.


Jednoglasno izmijenjen Kazneni zakon


Sabor je jednoglasno izmijenio Kazneni zakon što bi trebalo omogućiti učinkovitiju zaštitu žrtvama obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja. Spolno uznemiravanje po novome će se progoniti po službenoj dužnosti za sve kategorije žrtava, a uvodi se i nekoliko novih kaznenih djela poput “zlouporabe snimke spolno eksplicitnog sadržaja”.


Zbog izmjena Kaznenog zakona, odnosno širenja pojma “bliska osoba” promijenjen je i Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji.


Pojam “bliska osoba” ubuduće će obuhvaćati i sadašnje ili bivše intimne partnere, ne samo članove obitelji, bivše bračne partnere, životne partnere, neformalne životne partnere ili osobe s kojom žrtva ima dijete ili živi u istom kućanstvu.