EPIDEMIJA U SUSJEDSTVU

Slovenska oporba traži ostavku cijele vlade zbog cjepiva Johnson&Johnson: Djevojka nije trebala umrijeti

Hina

Reuters

Reuters

Za razliku od drugih država EU-a koje su to cjepivo povukli ili ga preporučili samo za starije, ono se ljetos u Sloveniji koristilo bez ograničenja.  Cjepivo, koje se daje u jednoj dozi, bilo je osobito popularno među mladima.LJUBLJANA – Slovenska opozicija je u ponedjeljak zatražila ostavku vlade zbog odluke o cjepivu Johnson&Johnsona, nakon što je 20-godišnjakinja nedavno umrla pošto je primila to cjepivo.


Djevojka je dva tjedna nakon imunizacije umrla od ugrušaka koje su rijetka pojava Johnson&Johnsona.


Za razliku od drugih država EU-a koje su to cjepivo povukli ili ga preporučili samo za starije, ono se ljetos u Sloveniji koristilo bez ograničenja.  Cjepivo, koje se daje u jednoj dozi, bilo je osobito popularno među mladima.
“Ministar Janez Poklukar mora preuzeti odgovornost i dati ostavku jer je odluku o tom cjepivu donio mimo mišljenja struke”, rekao je novinarima zastupnik Socijalnih demokrata Dejan Židan.


Pozivajući se na dokumente vlade, list “Dnevnik” je u petak objavio da su odluku bez konzultiranja epidemiologa i infektologa donijeli suradnici ministra zdravstva.


Nakon smrti djevojke, korištenje Johnson&Johnsona je obustavljeno i vlada je odlučila da će se svi ljudi ubuduće cijepiti sigurnijim cjepivima Pfizerr-BioNTecha i Moderne, osim onih koji na vlastitu odgovornost žele Johnson&Johnson.


“To je bio još jedan u nizu poteza ove vlade u kojima su pregažena pravila struke i javnosti”, rekao je Marjan Šarec, bivši premijer i jedan od vođa lijeve oporbe.


Bivša premijerka Alenka Bratušek smatra da sve vezano na kontrolu i vođenje epidemije ide naopako, pa da zato ne treba odstupiti samo Poklukar, nego cijela vlada Janeza Janše.