NUKLEARNA PRIJETNJA

Sjeverna Koreja ispalila tri projektila nekoliko sati nakon Bidenova odlaska iz Azije

Hina

Reuters

Reuters

Zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Južne Koreje Kim Tae-hyo rekao je kako se čini da je Sjeverna Koreja također provela "više eksperimenata" s detonacijskim uređajem u pripremi za svoj sedmi nuklearni test, ali da se on vjerojatno neće dogoditi "sljedećih dana nego kasnije."SEUL – Sjeverna Koreja u srijedu je ispalila tri projektila, među njima i onaj za koji se smatra da je njezina najveća interkontinentalna balistička raketa, nakon što je američki predsjednik Joe Biden završio put po Aziji na kojem se dogovorio o novim mjerama za odvraćanje nuklearno naoružane zemlje.


Zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Južne Koreje Kim Tae-hyo rekao je kako se čini da je Sjeverna Koreja također provela “više eksperimenata” s detonacijskim uređajem u pripremi za svoj sedmi nuklearni test, ali da se on vjerojatno neće dogoditi “sljedećih dana nego kasnije.”


Kao odgovor, Sjedinjene Države i Južna Koreja održale su kombinirane vježbe gađanja, uključujući testiranje raketa zemlja-zemlja koje uključuju američki sustav ATACMS i južnokorejski Hyunmoo-2 SRBM, priopćile su obje vojske.
U telefonskom razgovoru s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom, južnokorejski je kolega pozvao na raspoređivanje američkih strateških sredstava i obje su se strane složile pojačati američko prošireno odvraćanje kako bi se suprotstavili provokacijama Sjevera, priopćilo je ministarstvo obrane u Seulu.


“Pokazali smo moć svoje vojske kako bismo istaknuli svoju odlučnost da čvrsto odgovorimo na bilo kakve sjevernokorejske provokacije, uključujući lansiranje ICBM-a, te svoju nadmoćnu sposobnost i spremnost da izvedemo kirurški precizan napad na izvor provokacije”, rekao je južnokorejski združeni stožer (JCS) u priopćenju.


Sjeverna Koreja ove je godine izvela niz lansiranja projektila, od hipersoničnog oružja do probnog ispaljivanja svojih najvećih interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM), prvi put u gotovo pet godina. Čini se da se također priprema za prvi nuklearni test od 2017.


Dužnosnici Washingtona i Seula nedavno su upozorili da se čini da je Sjeverna Koreja spremna za još jedan oružani test, vjerojatno tijekom Bidenova posjeta, koji je bio njegovo prvo putovanje u Aziju kao predsjednika i uključivao samit s južnokorejskim predsjednikom Yoon Suk-yeolom u Seulu.