KRAH BANKE

Širi se zebnja niza američkih inovativnih tehnoloških tvrtki: Hoćemo li propasti zajedno sa SVB-om?

Hina

REUTERS

REUTERSZAGREB – Propast Silicon Valley Banka (SVB) izazvala je zebnju u Silicijskoj dolini, razotkrivši negativan utjecaj podignutih troškova kreditiranja na inovativne tehnološke tvrtke i njihove probleme s pronalaženjem pouzdanog izvora financiranja.


Silicon Valley Bank specijalizirao se za kreditiranje startupova i servisirao je gotovo polovinu kompanija u tehnološkom i sektoru zdravstvene skrbi koje su imale financijsku podršku američkih fondova i uvrstile su dionice u burzovnu kotaciju u 2022., napominje BBC.


Banka je osnovana 1983. u Kaliforniji, a našla se pod pritiskom budući da su podignute kamatne stope njezinim klijentima otežale pribavljanje novca prodajom dionica i ponudama privatnim ulagačima. Zato su startupovi počeli povlačiti depozite, a trend je prošli tjedan naglo ubrzao.
U usporedbi s ostalim bankama, SVB je do sada bio pouzdani izvor financiranja za startupove, napominje Reuters.


Njegova propast dovela je pod znak pitanja isplatu plaća u malim i srednjim poduzećima. Bojazni su stišali regulatori, poručivši klijentima da će od ponedjeljka moći podići pologe do 250 tisuća dolara i isplatiti plaće za prošli tjedan.


Dioničari i neosigurani kreditori neće moći računati na istu razinu zaštite.


Intervencija vlasti izazvala je olakšanje među startupovima.


„To je krupan korak u obnovi povjerenja u startup zajednici. Brojni startupovi već su bili planirali krizne mjere koje bi vjerojatno dovele do novog vala otkaza i nezaposlenih radnika”, rekao je osnivač venture tvrtke Decibel Partners Jon Sakoda.


“Mjere su donijele prijeko potrebnu sigurnost da svi mogu u ponedjeljak obračunati plaće”, dodao je Sakoda.


Ostaje pitanje tko će zamijeniti SVB koji do nedjelje nije našao kupca i podržati poduzeća koja veće banke izbjegavaju.


Velike tehnološke tvrtke najavile su val otkaza, ukazujući na slabiju u razdoblju posustajanja gospodarstva. Izvršni direktori startupova okrenuli su se društvenim mrežama i zatražili pomoć.


Odazvao im se čelnik OpenAI-ja Sam Altman, nudeći im financijsku pomoć kako bi prebrodili neizvjesnost i platili svoje zaposlenike, izvijestio je Reuters u nedjelju.


Tehnološki investitor Asheesh Birla prognozira da će startupovi u idućim danima krenuti otvarati račune u velikim bankama. Kompanije s većim iznosima zaposlit će vjerojatno blagajnike i nastojti smanjiti gotovinske iznose u sefovima.


Izvršni direktor Rad AI-ja Doktor Gurson planira novac prebaciti na novi račun u većoj banci, a još ne zna kada će doći do pologa u Silicon Valley Banku.


“Kompanije nikada ne bi trebale strahovati jesu li njihovi depoziti sigurni”, rekao je. “Ne znam postoji li sigurno mjesto kamo bismo mogli otići.”