POD PROZOROM VLADE

Sindikati organizirali prosvjed na Markovu trgu: “Zakon o radu napravljen je tako da radnike mogu što više izrabljivati”

Hina

Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

"Ovdje smo jer smo protiv antiradničkog zakona o radu", rekao je Geto. "Svatko tko podrži ovakav loš i podao ZOR, neprijatelj je radnika".ZAGREB – Članovi sindikata okupljenih inicijativom “Za radnički ZOR” u petak su, na Markovu trgu ispred Vlade i Sabora, upozorili na manjkavosti prijedloga novog Zakona o radu koji je, kako tvrde, protiv radnika, a svatko tko takav ZOR podrži neprijatelj je radnika.


Prosvjed je okupio pedesetak članova i predstavnika inicijative a organiziran je, kako je rekao predsjednik Sindikata Tehnos Denis Geto, da se prekine tišina u raspravi o ZOR-u i o problemima koji će Vladin prijedlog novog ZOR-a donijeti radnicima.


Inicijativa “Za radnički ZOR”, kako je napomenuo, pokrenuta je u prvome redu kako bi se pokušalo utjecati na prijedlog ZOR-a koji umjesto zaštite prava radnika ide u smjeru daljnje fleksibilizacije i uništavanja ionako sve slabijih radničkih prava.
“Ovdje smo jer smo protiv antiradničkog zakona o radu”, rekao je Geto. “Svatko tko podrži ovakav loš i podao ZOR, neprijatelj je radnika”, poručio je.


Marina Palčić iz Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske (NSRH) upozorila je kako je novim prijedlogom Vlada propustila radnicima osigurati pravo na nedostupnost izvan radnog vremena, čime ih je, kako je rekla, propustila zaštititi od cjelodnevne eksploatacije.


Poziv radnicima


Pozvala je sve radnike u RH da se prestanu javljati poslodavcima izvan svog radnog vremena. “Dosta je prekidanja odmora, slobodnih dana, godišnjih odmora”, kazala je Palšić.


Spornim smatra i uvođenje regulacije rada od kuće koja, tvrdi, neće zaštititi radnike već na taj način “Vlada donosi alate poslodavcima za smanjivanje troškova poslovanja na grbači radnika”. “Za očekivati je da će se uredski poslovi prebaciti u domove radnika i na trošak radnika kako bi se poslodavcima smanjilo opterećenje povećanja cijena energenata”, ustvrdila je.


Pozvala je i na transparentnost plaća na način da “iznos osnovne bruto plaće bude obavezan podatak u ugovorima o radu”, kao i “da se ne dopusti da kolektivni ugovori postanu alat za smanjivanje prava radnika”.


Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš sramotnim smatra što se ZOR mijenja bez promjene Zakona o reprezentativnosti što je, kako je rekao, presedan koji poručuje da pred zakonom nisu svi isti.


Time vladajući krše osnovni princip demokracije, upozorio je, te poručio: “Zakon o radu nije naš zakon. To je zakon Vlade i poslodavaca napravljen tako da nas može što više izrabljivati”. Pitanje “Da li će taj zakon vrijediti za sve jednako?” uputio je izravno ministru zdravstva Viliju Berošu, uz poruku kako nije točno da socijalni dijalog nema alternative – alternativa su mu socijalni nemiri, čime je izazvao pljesak okupljenih.


Mario Iveković iz Novog sindikata zahvalio je svim sindikatima, udrugama i političkim strankama koje su se do sada priključile inicijativi. Naglasio je potrebu za vraćanjem povjerenja radnika u sindikat uz poruku: “Zbog radnika koje zastupamo nemamo pravo stati dok se ne desi jedna od dvije stvari, a to su: radnički ZOR i radnička vlada”.


Govornici su popraćeni uzvicima podrške okupljenih sindikalista, koji su nosili transparente s natpisima poput “NE eksploataciji radnika!”, “Prekarni rad: 2. mjesto u EU” i “Agencijski rad – teško izrabljivanje”, postavljajući pitanje: “A gdje je nestao radnik?.