Pad broja rezervacija

Sezona u Španjolskoj pod velikim upitnikom, sve više zemalja je u “opasnosti”

Alenka Juričić Bukarica

Reuters

Reuters

Razlog pada rezervacija sigurno je i taj što zemlje poput Francuske, Španjolske, Nizozemske i Velike Britanije savjetuju svojim građanima da ne putuju u Španjolsku. Inače, u toj zemlji zarada od turizma u ljetnom kvartalu mogla bi iznositi 38 milijardi eura, što je 24 milijarde eura manje nego lani i daleko manje od gotovo 59 milijardi eura iz 2019.RIJEKA – Zbog ubrzanog širenja koronavirusa, Španjolska bilježi nagli pad broja rezervacija stranih turista. Španjolska državna televizija RTVE javlja da bi španjolska zarada od turizma u ljetnom kvartalu mogla iznositi 38 milijardi eura, što je 24 milijarde eura manje nego lani i daleko manje od gotovo 59 milijardi eura iz 2019. godine. Turizam je u pretpandemijskim vremenima u španjolskom BDP-u sudjelovao s 12 posto BDP-a, a u nekim turističkim središtima, kao što su Baleari i Kanarsko otočje, i s oko 35 posto.


Koliko je situacija teška u pojedinim regijama, najbolje govori činjenica da su Katalonija, Valencija i Kantabrija, u pojedinim gradovima ponovo uvele noćni policijski sat od 1 u noći do 6 sati ujutro. Na Mallorci, sa sedmodnevnom incidencijom od 270, to još nije planirano. Razlog pada rezervacija sigurno je i taj što zemlje poput Francuske, Španjolske, Nizozemske i Velike Britanije savjetuju svojim građanima da ne putuju u Španjolsku.


Državna RTVE se, naime, pozvala na riječi potpredsjednika španjolskog turističkog udruženja Exceltur Joséa Luisa Zoreda. Exceltur trenutačno bilježi pad oko 20 posto, s daljnjim negativnim trendom.


Važan sektor
Španjolska turistička industrija nadala se mnogo snažnijem oporavku ovog ljeta. Inače, tek deset posto svih kreveta na odjelima intenzivne njege zauzimaju bolesnici s koronom što u Španjolskoj pripisuju kampanji cijepljenja, obzirom da je oko 60 posto svih Španjolaca primilo barem jednu dozu cjepiva protiv korone, gotovo 50 posto je potpuno cijepljeno.


 


Njemački magazin Focus Online je, pak, jučer objavio kako je turizam važan za gospodarstva Španjolske i Grčke, međutim, sedmodnevna incidencija naglo raste, a posljedice su kobne – odustaje se od rezervacija, turisti ranije odlaze kućama. Kažu kako u putničkim agencijama u Münchenu, Kölnu i Frankfurtu navode da su rezervacije za najpopularniji otok za odmor među Nijemcima – Mallorcu, naglo opale u posljednja dva tjedna.


– Tek što je Španjolska klasificirana kao rizično područje, primili smo najmanje deset poziva istog dana. Budući da je situacija u Grčkoj također loša, kupce sada više zanimaju Italija ili Hrvatska. Sicilija je posebno popularna. U Hrvatskoj cijene polako rastu. Ali to je normalno. Uskoro počinju ljetni praznici u Bavarskoj, prenosi Focus Online riječi djelatnice jedne minhenske agencije.
Prema pisanju ovog medija, i u Grčkoj, točnije na party otoku Mikonosu se ranije prekidaju godišnji odmori. Prije nekoliko dana, grčka Vlada uvela je zabranu izlazaka iza 1 sat ujutro i zabranu plesanja u restoranima i barovima.


Mjere bi se u početku trebale primjenjivati ​​jedan tjedan, no pogođeni poduzetnici i ugostitelji smatraju da bi pravila mogla ostati na snazi ​​barem do kraja srpnja. Ne održavaju se više ni zabave na plažama, no partyji su očito nastavljeni u privatnoj sferi. Gosti sele na susjedne otoke, međutim, i ovdje bi se uskoro mogli primijeniti zabrane izlaska, s obzirom na to da grčke zdravstvene vlasti predlažu slične mjere za otoke Kretu, Santorini, Naxos, Milos, Ios i Paros.


Dizanje kočnice


Inače, ograničenja po povratku, odnosno karantena ili testiranje odnose se u pravilu na necijepljene turiste.


Što se tiše španjolske, neke pokrajine su već uvele noćni policijski sat, a u nekim destinacijama se čak raspravlja o zatvaranju plaža jer vikendom vladaju velike gužve.
Regionalna vlada na poznatim Balearskim otocima za sada se, dakle, suzdržava od policijskog sata ili ograničenja, no alkohol se ne smije prodavati u supermarketima i benzinskim crpkama nakon 22 sata, a ne smije se ni na plaže nakon ponoći.


I dalje duboko u zelenom

U Hrvatskoj udruzi turizma (HUT) istakli su kako je prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Hrvatska s incidencijom od 33 zaražena na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana i 19 zaraženih u posljednjih 7 dana, i dalje duboko u zelenom, dok se u ostalim EU zemljama situacija vrlo brzo pogoršava. Prema podacima Johns Hopkins University, pak navode, Hrvatska je u boljoj situaciji od Italije, Grčke, Portugala i Španjolske.
Najbolja epidemiološka situacija u obalnim županijama je i dalje u Istarskoj županiji, gdje je incidencija u posljednjih 14 dana svega 3 novozaražena na 100.000 stanovnika. Podsjetili su i kako je prema uglednom njemačkom institutu Robert Koch, koji promatra epidemiološku situaciju u Hrvatskoj na razini županija, Hrvatska je i dalje u zelenom, uz izuzetak Zadarske županije.
Inače, u ponedjeljak je u Hrvatskoj registrirano preko 800.000 gostiju u zemlji, od čega gotovo 680 tisuća stranaca.

Berliner Morgenpost, međutim, upozorava na to da situacija s koronom na Mallorci sve više izmiče kontroli kao i da lokalni liječnici već upozoravaju kako će ovaj turistički otok postati »drugi Ischgl«. A noćne zabave na Mallorci nastavljaju se nesmanjeno unatoč velikom porastu broja zaraza koronom.


Poznato je da su krajem lipnja upravo s ovog otoka španjolski maturanti donosili virus u ostale dijelove te zemlje, a sada se bilježi i povećan dolazak mladih Britanaca željnih zabave i provoda. Procjenjuje se da će se vrhunac vjerojatno doseći tek za dva tjedna. U ponedjeljak su na Balearskim otocima zabilježene 493 nove infekcije, od kojih 391 pada na Mallorci. Ovog utorka brojke su ponovo značajnije porasle. Prema vlastima, samo na Mallorci je registrirano 577 novih slučajeva. Sedmodnevna incidencija sada iznosi 348,5 slučajeva na 100.000 stanovnika. Vrlo zarazna varijanta delta virusa sada čini 85 posto svih infekcija.


Iako njemačka savezna vlada još nije proglasila Španjolsku područjem visokog rizika, druge zemlje već povlače hitnu kočnicu. A primjerice, nizozemska podružnica najvećeg europskog touroperatora TUI zaustavila je sva putovanja na Mallorcu. Ipak, mediji prenose kako je od prošlog petka do nedjelje zračna luka Palma zabilježila 2.465 polijetanja i slijetanja. Za usporedbu, u istom razdoblju 2019. bilo ih je 2.848. No, ipak ovu turističku zemlju trese sve veća nesigurnost i nervoza oko sezone, a očito i nagli pad stranih rezervacija.