Hans Kluge

Šef WHO-a za Europu: Obvezno cijepljenje “apsolutno je posljednje sredstvo”

Hina

Reuters

Reuters

"Učinkovitost obveze (cijepljenja) vrlo je specifičnog konteksta", rekao je Kluge i dodao da treba uzeti u obzir povjerenje javnosti u vlasti. KOPENHAGEN – Uvođenje obveznog cijepljenja protiv koronavirusa “apsolutno je posljednje sredstvo”, rekao je glavni europski dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u utorak.


Sve više europskih zemalja, među njima i Njemačka, raspravljaju treba li uvesti obvezno cijepljenje protiv covida-19 nakon što je Austrija u studenom najavila da će uvesti obvezno cijepljenje 1. veljače iduće godine što je pokrenulo velike prosvjede u zemlji.


“Obveze vezane uz cijepljenje apsolutno su posljednje sredstvo i primjenjive su samo kad se iscrpe sve ostvarive opcije za porast cijepljenja”, rekao je novinarima direktor WHO-a za Europu Hans Kluge.
“Učinkovitost obveze (cijepljenja) vrlo je specifičnog konteksta”, rekao je Kluge i dodao da treba uzeti u obzir povjerenje javnosti u vlasti.


“Ono što je prihvatljivo za jedno društvo i zajednicu, možda neće biti učinkovito i prihvatljivo u drugom.”


Indonezija, Mikronezija i Turkmenistan također su uvele obvezno cijepljenje svih odraslih.


WHO je pozvao i na veću zaštitu djece, trenutačno najteže pogođene dobne skupine u Europi.


Kako bi se izbjeglo zatvaranje škola i povratak nastavi na daljinu, europski ogranak WHO-a poziva da se pojačaju testiranja u školama i razmotri cijepljenje učenika.


“Uporaba maski i prozračivanje te redovito testiranje trebali bi biti standard u osnovnim školama, a o cijepljenju djece trebalo bi raspraviti na nacionalnoj razini”, rekao je Kluge.


WHO navodi da se broj zaraza povećava u svim dobnim skupinama, “a najviše stope zaraza trenutačno su među djecom u dobi od pet do 14 godina”.


“Danas je nerijetko stopa incidencije dva do tri puta veća kod male djece nego u ukupnoj populaciji”, dodao je Kluge.