EPIDEMIJA

Šef KB-a Dubrava Ivica Lukšić: Teško mi je razumjeti necijepljene liječnike

P. N.

Foto HRT

Foto HRT

Ova će bolest za mlade ljude i one cijepljene proći kao lakša bolest, međutim za starije, one s bolestima, onkološke bolesnike to može biti teška pa i smrtonosna bolest i tu dvojbe nema, naglasio je.Prof.dr.sc. Ivica Lukšić, ravnatelj KBC Dubrava, gostovao je na HRT-u.


Lukšić naglašava kako je mnogo stručnjaka otišlo iz sustava, a kako kaže, ljudi odlaze kada nisu zadovoljni sa svojom pozicijom, nemaju perspektivu i pristojne uvjete rada.


– Smatram kako smo uspjeli stabilizirati situaciju i zaustaviti odlazak stručnjaka. Smatram kako naši zaposlenici trenutno imaju perspektivu u Hrvatskoj, naglasio je.
Protekle zime je KBC Dubrava brinula samo o bolesnicima oboljelim od COVID-a, međutim od početka pandemije u bolnici je učinjeno preko 900 kirurških zahvata kod oboljelih od COVID-a.


– Ni jedan zdravstveni sustav nema dovoljan broj infektologa i pulmologa za liječenje ovakvih bolesnika. Mi smo se od prvog dana svi uključili u liječenje oboljelih od COVID-a, naglašava.


Većina bolesnika je vezana za krevet i tu je njega bolesnika izuzetno važna. Medicinske sestre i tehničari su oni koji su najviše dali, a i sada najviše brinu o 180 bolesnika koji su u KBC Dubrava.


– Ova će bolest za mlade ljude i one cijepljene proći kao lakša bolest, međutim za starije, one s bolestima, onkološke bolesnike to može biti teška pa i smrtonosna bolest i tu dvojbe nema, naglasio je.


Dodaje kako je u KBC Dubrava liječeno više od 7 200 ljudi, a preminulo ih je više od 2 200.


Smatra kako je odgovornost onih čija se riječ čuje u društvu velika te bi se tu trebalo dopustiti da govori struka i kompetentni ljudi, te da bi se tako dogodila i veća procijepljenost.


Lukšić naglašava kako postoji živa znanstvena komunikacija sa kolegama iz raznih centara.


Na pitanje kako se rješava problem bolesnika koji boluju od drugih bolesti i kojima je uskraćena adekvatna zdravstvena zaštita, Lukšić je rekao kako je to problem od početka pandemije, kako kaže, sustav se bori da osim COVID bolesnih i svi ostali dođu do adekvatne zdravstvene skrbi.


Na pitanje kako razmišlja o kolegama medicinarima koji si odbili cijepljenje, Lukšić je rekao kako je to teško razumjeti.


– U KBC Dubrava cijepljeno je 95 posto liječnika, ali medijsku pozornost dobiva onih 5 posto, naglašava.