Izborni program

Vrh SDP-a obećao: Minimalnu plaću dižemo na 4.000 kuna, a ako treba radit će se četiri dana tjedno

Tihana Tomičić

Foto Darko Jelinek

Foto Darko JelinekVrh SDP-a raspravljao je o glavnim programskim odrednicama s kojima najjača oporbena stranke ide na izbore 5. srpnja, a prema riječima glavnog ekonomskog stratega stranke Branka Grčića, program je prilagođen post-korona razdoblju.


– Ova Vlada je išla u izbore da nije napravila ključne stvari. U prvih sedam dana nove SDP-ove vlade, odnosno Restart koalicije donijet ćemo niz ključnih mjera, a to je produljenje mjera za očuvanje radnih mjesta, potom direktno kreditiranje za likvidnost malih i srednjih poduzetnika, novih desetak ključnih mjera za nezaposlene, a kad je Grad Zagreb u pitanju, ističemo da je Vlada otišla u izbore i ostavila Zagreb i ljude koji su izgubili domove na cjedilu.


Naš prioritet u prvih sedam dana je uputiti u hitnu proceduru Zakon o obnovi Grada Zagreba, ponudili smo jasan model iza kojeg će stati država koja će većim dijelom financirati tu obnovu”, rekao je Grčić.
Također je otkrio ključne prioritete globalnog programa Restart koalicije, a to su gospodarski oporavak i četiri velike reforme – digitalizacija, reforma javne uprave, reforma zdravstva i borba protiv korupcije.


Foto galerija: Vrh SDP-a o izbornom programu Foto: Darko Jelinek


SDP planira vraćanje samostalnosti poreznom Uskoku, a kad je u pitanju minimalna plaća, iznos je 4.000 kuna.


Tu je i mjera smanjenja PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu na 10 posto, a jedna od glavnih mjera za spas radnih mjesta jest smanjivanje broja radnih dana, odnosno koncept po kojem bi radnici u tvrtkama u problemima radili četiri umjesto pet radnih dana u tjednu, ali bi im zauzvrat radno mjesto bilo trajno sačuvano, što je koncept koji već niz godina primjenjuju napredne zemlje EU, a u koroni su ga primjenjivale brojne svjetske kompanije.


Na koncu, ideja je i smanjivanje broja ministarstava, i to gotovo na pola – plan je postojanje desetak ministarstava, pri čemu bi se najveće spajanje dogodilo u sektoru gospodarstva, poduzetništva te graditeljstva i energetike, s ciljem preciznijeg strateškog planiranja razvoja.