Visoki predstavnik

Schmidt: Prošlo je vrijeme priče, Dodik će se sada suočiti s posljedicama

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Ovo što sada imamo je pokušaj uništavanja društva. Budite spremni, bit će ozbiljna reakcija, najavljuje Christian Schmidt poteze međunarodne zajedniceVisoki predstavnik za BiH Christian Schmidt upozorio je u petak lidera bosanskih Srba Milorada Dodika da je prošlo vrijeme priče i da sada treba očekivati “ozbiljnu reakciju” međunarodne zajednice zbog njegovog pokušaja da potkopa državni Ustavni sud.


U intervjuu za sarajevsku komercijalnu Face televiziju Schmidt je kazao kako odluku parlamenta Republike Srpske da donese zakon kojim zabranjuje provedbu presuda Ustavnog suda BiH na teritoriju tog entiteta smatra udarom na državu i da zbog toga trebaju računati na adekvatan odgovor.


Pokušaj uništavanja društva


“Ovo što sada imamo je pokušaj uništavanja društva. Budite spremni, bit će ozbiljna reakcija. Mi iz međunarodne zajednice smo imali intenzivne razgovore prethodnih dana”, kazao je Schmidt ali nije otkrio kakve su sve mjere razmatrane.
Christian Schmidt / Foto Reuters


Istaknuo je samo kako postoji jedinstven stav unutar međunarodne zajednice o potrebi da se djeluje te vjeruje kako će ga potpuno poduprijeti u namjeri da se osigura rad Ustavnog suda BiH.


“Međunarodna zajednica ovo sve shvaća ozbiljno, ponekad smo prije ovoga kasnili, ali više nećemo jer sada imamo i Europu pred vratima i rat u Ukrajini”, kazao je Schmidt.


Opsovao mu majku


Konstatirao je kako je razočaravajuće to što je Dodik na sastanku s predstavnicima ostalih stranaka-članica vladajuće koalicije u BiH, koji je ranije tijekom dana održan u Konjicu, ostao na istim stajalištima bez ikakve naznake da je spreman prihvatiti kritike i odustati od destruktivnih postupaka.


Jedan od sudionika sastanka u Konjicu, ministar obrane BiH Zukan Helez, kazao je kako je to bio sve samo ne ugodan razgovor, a potvrdio je i kako su on i Dodik razmijenili uvrede te su se zamalo potukli.


“Dodik je rekao: ‘Je*** ti genocid u Srebrenici.’ Ja sam morao reagirati na to i opsovao sam mu majku. Bilo mi je žao ali su me svladale emocije jer je sve vrijeme bio jako bezobrazan. Bilo je jače od mene i nisam se mogao suzdržati”, kazao je Helez također za Face televiziju.