PULMOLOG

Saša Srića: Zasad znamo da omikron zahvaća mlađe ljude i da nema prijavljenih smrti

P. N.

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Mislim da je prerano u ovom trenu govoriti u kojem će se smjeru kretati, ali zasigurno se radi o soju koji će imati tendenciju veće zaraznosti.Pulmolog Saša Srića gostovao je na Televiziji N1 te je govorio o novom soju omikronu i epidemiološkoj situaciji.


“Pitanje pojave novog soja omikrona je definitivno pitanje samog trenutka. Čekamo danas potvrdu je li osoba, ako se ne varam iz Zagreba, pozitivna baš na soj omikron. Omikron možemo dočekati na dva načina, kao božićno drvce kako se može čuti u medijima, a možemo ga i dočekati kao nešto što nas potencijalno može zabrinuti. Mislim da je prerano u ovom trenu govoriti u kojem će se smjeru kretati, ali zasigurno se radi o soju koji će imati tendenciju veće zaraznosti.


Na neki način, omikron i aktualni, još uvijek prilično opasan i zarazan delta soj, borit će se za prevlast. Ako se doista pokaže da će omikron biti zarazniji, on će vjerojatno prevagnuti i biti jači nad delta sojem. Ako se pokaže da izaziva blage kliničke slike, onda će omikron zaista biti božićni poklon. Ako će izazivati teže kliničke slike i zaobilaziti imunitet onda će to biti opasnija varijanta. Treba vremena da sačekamo”, kaže i dodaje:
“Ako ćemo imati puno veći broj zaraženih, a puno manje hospitaliziranih i umrlih, to bi bilo dobro. Zasad znamo da omikron zahvaća mlađu populaciju od 18 do 30 godina, da su oni koji su se u razboljeli u Južnoafričkoj Republici, da su razvili temperaturu s grloboljom i nema prijavljenih smrti. Ne znamo kakvu sliku će izazvati u Hrvatskoj”.


“Kliničke slike su drugačije”


Što ako omikron zaobilazi imunitet?


“To je nešto što nas može zabrinjavati. Na temelju dosadašnjih spoznaja postoji mogućnost da će taj virus zaobići stečeni imunitet cijepljenjem ili preboljenjem, što znači da će i cijepljeni imati puno veću mogućnost zaražavanja, no postoje i indicije da će i postojeća cjepiva, vjerovjatno u manjoj mjeri, ipak štititi organizam od težih oblika i smrti. Pitanje je čekati nova cjepiva 4 do 6 mjeseci ili primiti booster dozu? Moj odgovor je apsolutno ne čekati nego nakon što istekne 6 mjeseci cijepiti se booster dozom”, veli.


Kakvo je stanje u zdravstvenom sustavu?


“Još uvijek, što se tiče broja hospitaliziranih, osjećamo posljedice onih visokih brojki od prije tri tjedna i pritisak na sustav je još velik. Što se tiče novozaraženih idemo prema nekom platou i padu, ali to ne znači da se možemo opustiti u ovom predbožićnom periodu. Kliničke slike su posljednjih dana drugačije nego u drugom valu. Tada se razboljevala i umirala starija populacija, ali u ovom valu svjedočimo mladim ljudima, često puta su meta delta soja i trudnice koje razvijaju tešku i dramatičnu kliničku sliku. Na Rebru nismo imali niti jedan slučaj osobe mlađe od 50 godina koja je razvila težu sliku ili završila na ECMO aparatu, a da je cijepljenja”, veli.


Testiranje cijepljenih


Što kaže o testiranju cijepljenih uz necijepljene?


“Cijepljeni mogu širiti virus 20 puta manje nego necijepljeni. Što se tiče pilot projketa testiranja zdravstvenih radnika, ja nemam ništa protiv. I ja sam se testirao ako sam primijetio bilo koji simptom. Na KBC-u Zagreb nije bilo slučajeva prijenosa nijedne osobe koja je bila cijepljena. Nije bilo slučajeva prijenosa od kolega na kolege niti kolega na pacijente. Nikakva diskriminacija se ne radi. Kada bi se išlo s testiranjem svih građana Hrvatske, mislim da je to fizički i financijski neizvedivo, no što se tiče pilot projekta, nema ništa protiv da se testiraju djlatnici zdravstvenog sustava”.


“Ne bih se složio s teorijom da širimo strah. Svaki izgubljeni život, pogotovo mladi ili život trudnice, ostavlja traga na nama”, rekao je i dodao kako ej njihov zadatak pozvati na cijepljenje i pridržavanje mjera.


“Javno pozivanje od strane liječnika protiv mjera je nedopustivo, ja bih to gotovo nazvao zločinom”, kaže.