Možemo!

Sandra Benčić policiji: Ispravite se, građani vas itekako smiju snimati

Hina

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Identitet policije nije tajan, oni se zapošljavaju temeljem javnog natječaja, a osim toga snimanjem njihova postupanja vrši se i građanski nadzor, kazala je BenčićSaborska zastupnica Sandra Benčić (zeleno-lijevi blok) zatražila je u petak od Ministarstva unutarnjih poslova ispravak informacije o tome da građani ne smiju snimati postupanje policije.


„Tražimo od MUP-a da ispravi navode da je snimanje policije na javnoj površini protivno općoj uredbi o zaštiti podatka (GDPR) i da građani ne smiju snimati postupanje policije na javnom mjestu”, kazala je Bančić osvrnuvši se na nedavni slučaj privođenja građanina Zagreba koji je digao ustavu za vrijeme poplava, a što je snimljeno mobitelom.


Benčić tvrdi da takvo snimanje nije protivno GDPR-u jer se ta uredba ne odnosi na zaštitu osobnih podataka predstavnika tijela javne vlasti koje postupaju po javnim ovlastima i na javnoj površini vršeći javnu dužnost.
Identitet policije nije tajan, oni se zapošljavaju temeljem javnog natječaja, a osim toga snimanjem njihova postupanja vrši se i građanski nadzor, kazala je Benčić u slobodnom iznošenju stajališta u ime svoga kluba.


I Darko Klasnić (Klub HSLS-a i Reformista) osvrnuo se na nedavne poplave u Zagrebu ustvrdivši da su one otkrile loš model upravljanja Zagrebom. Predložio je stoga ograničavanje obavljanje dužnosti gradonačelnika i načelnika na maksimalno dva mandata.