BIDEN SLIJEDI TRUMPA

SAD se ne vraćaju u sporazum Otvoreno nebo: Rusija tvrdi da je to udarac europskom sigurnosnom sustavu

Hina

Reuters

Reuters

"To nas sigurno ne usrećuje, razočaravajuće je jer je SAD propustio još jednu šansu (...) da pozitivno pridonese zadatku jačanja sigurnosti u Europi", rekao je Rjabkov. MOSKVA – Sjedinjene Države obavijestile su Rusiju da se ne vraćaju u sporazum Otvoreno nebo što je Moskva nazvala “političkom pogreškom” uoči samita u lipnju, objavile su u petak ruske novinske agencije.


SAD je rekao Rusiji u četvrtak da se neće vratiti sporazumu koji je Washington napustio u studenom i optužio Rusiju za kršenje odredbi tog sporazuma, što Moskva odbacuje. SAD je izašao iz sporazuma u vrijeme administracije Donalda Trumpa, a Rusija se nadala da će novi predsjednik Joe Biden promijeniti tu odluku.


Zamjenik šefa ruske diplomacije Sergej Rjabkov rekao je da je Moskva razočarana, ali ne i potpuno iznenađena tom odlukom, objavila je u petak novinska agencija RIA.
“To nas sigurno ne usrećuje, razočaravajuće je jer je SAD propustio još jednu šansu (…) da pozitivno pridonese zadatku jačanja sigurnosti u Europi”, rekao je Rjabkov.


Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Biden trebaju održati samit u Ženevi u lipnju, a Rjabkov je upozorio da američka odluka nije stvorila pogodno ozračje za rasprave o kontroli naoružanja.


“SAD je učinio još jednu političku pogrešku, nanijevši novi udarac europskom sigurnosnom sustavu”, rekao je Rjabkov, a prenosi novinska agencija TASS.


“Otvoreno nebo” je međunarodni sporazum iz 1992. godine koji omogućuje provjeru vojnih kretanja i mjera za ograničenja naoružanja zemalja potpisnica i dopušta nenaoružane nadzorne letove nad zemljama članicama.