IZVJEŠĆE PRAVOBRANITELJICE

Saborske zastupnice složne u obrani prava žena: Velika je nejednakost u plaćama u odnosu na muškarce

Hina

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Dok je jaz u plaćama tako velik, imat ćemo priču da su žene s Venere, a muškarci s Marsa u realnom životu", rekla je Mrak Taritaš.ZAGREB – Saborski zastupnici u petak su raspravu o izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2020. iskoristili kako bi upozorili na još uvijek veliku nejednakost u plaćama muškaraca i žena u Hrvatskoj, ali i manji broj žena u politici ili na vodećim pozicijama.


Žene su daleko manje plaćene od muškaraca, manje ih je na vodećim pozicijama i u politici te još uvijek kao standard postoje podijeljene uloge muškaraca i žena, kazala je Natalija Martinčević (Klub HSLS-a i Reformista).


Jaz u plaćama žena i muškaraca u Hrvatskoj iznosi ukupno 13 posto, a u nekim djelatnostima čak i 25 posto, navela je Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i Centra).


 Žene s Venere, muškarci s Marsa
“Dok je jaz u plaćama tako velik, imat ćemo priču da su žene s Venere, a muškarci s Marsa u realnom životu”, rekla je Mrak Taritaš.


Dragana Jeckov (Klub SDSS-a) napomenula je da je kod posljednjih parlamentarnih izbora došlo do značajnog povećanja zastupljenosti žena u politici, ali su žene često zamjene zastupnicima te na listama često stavljene u nepovoljniji položaj.


“Nakon lokalnih izbora imamo tek dvije županice”, navela je Jeckov.


Na nama ženama zastupnicama je odgovornost i moramo se boriti dalje ne bi li generacije iza nas živjele u društvu potpune ravnopravnosti, poručila je Katica Glamuzina (Klub socijaldemokrata).


Nada Murganić (Klub HDZ-a) naglasila je važnost rada na prevenciji, edukaciji, osvješćivanju javnosti o problemu ravnopravnosti u društvu.


Selak Raspudić: Pravobraniteljica za ravnopravnost žena


Inače, izvješće za 2020., koje je Saboru podnijela aktualna pravobraniteljica Višnja Ljubičić, podržala je i pohvalila većina klubova zastupnika ,izuzev Klub Mosta.


Marija Selak Raspudić, zastupnica iz tog kluba te ujedno i predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, ocijenila je da pravobraniteljica nastupa kao “pravobraniteljica za ravnopravnost žena, a ne pravobraniteljica za ravnopravnost spolova”.


Suglasila se da su žene u brojnim područjima podzastupljene, diskriminirane i u lošijoj poziciji od muškaraca, no po njenom mišljenju, prešućuje se da postoje područja u kojima su muškarci u nepovoljnijem položaju.


Shvaćanje žene kao žrtve i izbjegavanje priznanja da su to i muškarci reproducira patrijarhalni obrazac ponašanja da su žene uvijek žrtve, a muškarci uvijek nasilnici, poručila je.