120 za, 3 protiv

Sabor izabrao Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda. On zahvalio Milanoviću, Saboru i hrvatskoj javnosti

Hina

Snimio Davor Kovačević

Snimio Davor Kovačević

Dobronićevim izborom zaključena je višemjesečna kriza oko imenovanja na najvišu funkciju sudbene vlasti koja je upražnjena od sredine srpnja kad je istekao mandat Đuri Sessi, prethodnom predsjedniku Vrhovnoga suda.ZAGREB – Vrhovni sud u danas je dobio novog predsjednika. Sabor je na tu dužnost izabrao Radovana Dobronića. Za Dobronićev izbor glasovalo je 120 zastupnika, tri su bila protiv. Dobronić će prisegnuti u ponedjeljak, najavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.


Dobronićevim izborom zaključena je višemjesečna kriza oko imenovanja na najvišu funkciju sudbene vlasti koja je upražnjena od sredine srpnja kad je istekao mandat Đuri Sessi, prethodnom predsjedniku Vrhovnoga suda.


Novoizabrani predsjednik Vrhovnog suda poslao je priopćenje za javnost u kojem je ustvrdio da očekuje dobru suradnju sa sucima i Ministarstvom pravosuđa i uprave na zajedničkom poslu jačanja pravnog reda i povjerenja javnosti u rad pravosuđa
Dobronić je pritom zahvalio predsjedniku RH Zoranu Milanoviću koji ga je predložio kao kandidata i Hrvatskom saboru koji mu je iskazao povjerenje za obnašanje ove najviše dužnosti u okviru sudbene vlasti.


“Također zahvaljujem hrvatskoj javnosti koja mi je dala svoju podršku i povjerenje, bilo izravno ili putem medija. Zahvaljujem medijima koji su pratili moj rad i postupak izbora te ih molim za još malo strpljenja dok ne sredim sve dojmove”, naveo je Dobronić.


Za Dobronića 120 saborskih zastupnika, tri protiv


Dobronićevim izborom zaključena je višemjesečna kriza oko imenovanja na najvišu funkciju sudbene vlasti koja je upražnjena od sredine srpnja kad je istekao mandat Đuri Sessi, prethodnom predsjedniku Vrhovnoga suda.


Predsjednika je dobilo i Državno izborno povjerenstvo (DIP), jer je predsjednik Vrhovnog suda i predsjednik DIP-a.


Sabor bira predsjednika Vrhovnog suda uz prethodno mišljenje Opće sjednice tog suda i saborskog Odbora za pravosuđe, a na prijedlog predsjednika republike. Bira ga na četiri godine i po isteku mandata može biti ponovo biran.


Sudac poznat iz slučaja ‘švicarac’


Dobronić, čija je obitelj podrijetlom iz Jelse na otoku Hvaru, ali već tri generacije živi u Zagrebu, rođen je u Čakovcu, gradu u kojemu su mu radili roditelji.


U Zagrebu je završio Pravni fakultet, nakon kojega se zaposlio u Zagrebačkoj banci. Nakon banke, odlazi u Državnu direkciju za robne rezerve na mjesto načelnika pravnog, kadrovskog i općeg odjela.


Karijeru nastavlja na Trgovačkom sudu u Zagrebu, gdje kao sudac započinje raditi 1. ožujka 1996. U to vrijeme polaže sve ispite na poslijediplomskom studiju iz trgovačkog prava, a magistarski rad obranio je u prosincu 1998.


Široj javnosti Dobronić je poznat kao sudac koji je u slučaju ‘švicarac’ presudio u korist brojnih malih štediša.