NEZADOVOLJNI SDP-ovci

Sramotno je loša povezanost Rijeke i Zagreba putničkim vlakovima, onih brzih više nema

Marinko Glavan

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Postalo je nemoguće u jednom danu otputovati vlakom iz Rijeke u Zagreb i vratiti se u Rijeku.RIJEKA – Sramotno je koliko su Rijeka i Zagreb loše povezani željezničkim putničkim prometom, poručili su na konferenciji za novinare SDP-ovi riječki gradski vijećnici Ivana Prica i Kristian Čarapić, koji od HŽ Putničkog prometa traže ponovno uvođenje brzih vlakova između Rijeke i Zagreba, od kojih je zadnji ukinut još prije godinu dana.


– Jedini preostali brzi vlak na relaciji Rijeka-Zagreb-Osijek i obratno, ukinut je odlukom uprave HŽ Putničkog prometa 24. prosinca prošle godine, a još prije toga ukinut je brzi vlak Zagreb-Rijeka-Zagreb. Stoga je postalo nemoguće u jednom danu otputovati vlakom iz Rijeke u Zagreb i vratiti se u Rijeku. Sramotno je koliko su glavni grad i najveća hrvatska luka na taj način nepovezani željezničkim putničkim prometom.


Forum mladih SDP-a apelirao je na rješavanje ovog problema koji pogađa građane, prvenstveno mlade koji su redovito putovali na ovim linijama do svojih škola, fakulteta i radnih mjesta, a sada nemaju alternativu, nego moraju kretati nekoliko sati ranije da bi drugim prijevoznim sredstvima stigli na odredište. Na problem s ukidanjem vlakova upozorio je i klub zastupnika SDP-a u Saboru, rekla je Prica.
Čarapić je dodao kako se u novom voznom redu HŽ Putničkog prometa, objavljenom 12. prosinca ove godine, vide samo kozmetičke promjene, dok suštinski problemi, poput povezivanja Rijeke i Zagreba, nisu riješeni.


– Trenutno prometuju vlakovi na relaciji Rijeka-Ogulin-Rijeka. Izgleda da je, za stanovnike Rijeke i okolice, Ogulin centar Hrvatske, prema shvaćanju uprave HŽ Putničkog prijevoza. Jedini direktni vlak iz Rijeke za Zagreb polazi u 13:58 sati i stiže u 18:29, Ti polasci su jako loše tempirani jer uopće ne odgovaraju studentskoj populaciji koja putuje između dva grada, a i vožnja traje četiri i pol sata. Za studente i mlade, ali i sve ostale stanovnike najvažniji su bili brzi vlakovi, stoga pozivamo upravu HŽ Putničkog prometa da pod hitno vrate te linije, rekao je Čarapić.