PaRiter

Riječka udruga Vladi i Saboru: Zašto je PDV na uloške smanjen samo na 13%?

Portal Novi list

Foto Annika Gordon on Unsplash

Foto Annika Gordon on Unsplash

Podsjećaju na volju građana i građanki Hrvatske, odnosno njih 24.292, koji su u periodu od dva tjedna potpisali peticiju kojom traže smanjenje poreza na menstrualne potrepštine na 5 posto.Riječka udruga PaRiter uputila je otvoreno pismo Vladi i Saboru RH, nakon što je Vlada danas najavila da će PDV na mentrualne potrepštine smanjiti s 25% na 13%.


Inicijativa za smanjenjenje poreza na menstrualne potrepštine u suradnji s Inicijativom zastupnica u Hrvatskom sabor je pokrenula peticiju krajem 2021. godine kojom je traženo smanjenje poreza na menstrualne potrepštine na zakonski minimum, a što jeste porezna stopa od pet posto.


Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:
“Pozdravljamo odluku Vlade Republike Hrvatske da proaktivno radi na dokidanju porezne stope od 25 posto na nužne potrepštine, što menstrualne potrepštine apsolutno jesu. Očekujemo da će iduća porezna reforma biti u skladu s preporukama na razini EU, apelima civilnog društa, potrebama i zahtjevima građana/ki kao i dostupnim podacima iz istraživanja i preporukama stručnjakinja – da će u odluci stajati da se porez na menstrualne potrepštine smanjuje na traženih pet posto, kako bi se financijski teret kojeg nose žene što više olakšao.


Ovakva je volja građana i građanki


Također, zanima nas i na osnovu kojih podataka i istraživanja je dogovorena stopa od upravo 13 posto i radi li se o studiji koju je Vlada RH najavljivala provesti kako bi se utvrdio razmjer menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj.


Podsjećamo na volju građana i građanki Hrvatske, odnosno njih 24.292, koji su u periodu od dva tjedna potpisali peticiju kojom traže smanjenje poreza na menstrualne potrepštine na 5 posto.


Podsjećamo i na niz jedinica lokalne i regionalne samouprave, osnovnoškolskih i srednjoškolskih te visokoobrazovnih institucija koje su odlučile djelovati na smanjenju menstrualnog siromaštva i unutar svojih jedinica djelovanja i/ili institucija osigurale besplatne menstrualne potrepštine.Podsjećamo i na jedan od zaključaka u Izvješću 9. sjednice Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora: Odbor za ravnopravnost spolova podržava zakonsku inicijativu za smanjivanje PDV-a na 5 posto na menstrualne higijenske potrepštine.


Ako je tijelo zaduženo za pitanja rodne ravnopravnosti, uz pritisak javnosti, kao i ženskih udruga i Inicijative zastupnica Hrvatskog sabora za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine agitirao za smanjenje poreza upravo na 5 posto, kako bi se građankama što više olakšala nabavka menstrualnih potrepština, za zapitati se je zašto je Vlada odlučila smanjiti porez upravo na 13 posto.


Crne brojke menstrualnog siromaštva


Ne smijemo zaboraviti niti Izvješće o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena kojeg je prihvatio Europski parlament u lipnju prošle godine, točku 25., gdje se ističu negativni učinci takozvanog “poreza na tampone” na rodnu ravnopravnost te se pozivaju sve države članice da ukinu navedeni porez i iskoriste fleksibilnost uvedenu Direktivom o PDV-u i primjene izuzeće ili stopu od 0 posto na te osnovne proizvode.


Istraživanje koje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter ukazala je na crne brojke raširenosti menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj i tim rezultatima, kao i pratećom kampanjom, uspješno osvijestila problem kod niza dionika, kako onih na poziciji moći, tako i građana i građanki.


U suradnji s našim partnericama smo uspjele izvršiti pritisak da do promjena dođe i sretne smo radi toga, no pozivamo Vladu RH da ipak pozornije slušaju stručnjakinje i stručnjake s terena i iz drugih tijela donositelja odluka – kako po pitanju menstrualnog siromaštva, tako i o drugim pitanjima koja se tiču rodne ravnopravnosti i jednakosti.


Inicijativu za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine čine iduće inicijative i organizacije: Ženska soba, Studentski kulturni centar Rijeka, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI, Ženska grupa Karlovac – “Korak”, HERA Križevci, Roditelji u akciji – RODA, Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, “Bolja budućnost”, Hollaback! Croatia, Ambidekster, K-zona, B.a.B.e!, U dobroj vjeri, Neformalna inicijativa mladih – Mladforma, EMA – Prostor emancipacije, Centar za građanske inicijative Poreč i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter.


S poštovanjem,


Udruga za ljudska prava i građansku participaciju ispred Inicijative za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine”, pišu.