PaRiter

Riječka udruga razočarana glasanjem u Saboru: Zašto je 68 zastupnika za porez koji plaćaju samo žene?

Portal Novi list

Ilustracija udruga PaRiter

Ilustracija udruga PaRiter

Pozivaju Vladu i Sabor da u što kraćem roku učine ono što je u njihovoj, i samo njihovoj moći - smanje seksistički porez na menstrualne potrepštine na pet postoRiječka udruga PaRiter razočarana je današnjim glasovanjem u Saboru gdje je 68 zastupnika glasovalo protiv prijedloga o smanjenju poreza na higijenske uloške i tampone.


“Unatoč velikom medijskom pritisku, zastupnici i zastupnice u Saboru Republike Hrvatske danas su još jednom pokazali da im nije stalo do dostojanstva i života žena u Hrvatskoj. Prijedlog zastupnice Anke Mrak Taritaš da se smanji porez na menstrualne potrepštine s 25 posto na 5 posto je odbijen.


“Menstrualni porez”


Uz već jasno mišljenje Vlade RH koja si uzima vrijeme za razmišljanje o složenom postupku izmjene zakona čijom bi se izmjenom olakšalo opterećenje na budžete žena i djevojčica, ovakav razvoj događanja nažalost nije bio neočekivan”, poručuju.
Anka Mrak Taritaš istaknula je danas da postoji “menstrualni porez” kojeg plaćaju žene i plaćaju ga samo i isključivo jer su – žene.


“Njezin prijedlog dopune zakona je vrlo jednostavan i tehnički vrlo nezahtjevan, neideološki je i nepolitički već civilizacijski, navela je prije samog glasanja. No, unatoč svemu, 68 zastupnika/ca je glasalo protiv njezinog prijedloga da se smanji porez na menstrualne potrepštine na pet posto.


S druge strane, 47 zastupnika/ca je glasalo za smanjenje poreza i drago nam je da postoje svijetle točke unutar Sabora koje razumiju zašto je važno raditi na dokidanju menstrualnog siromaštva”, dodaju.


Ipak pomak u HDZ-u


Svejedno, smatraju zanimljivim je kako je nakon pritiska medija i civilnog sektora ipak došlo do pomaka.


“HDZ je poslao Predsjedniku Hrvatskog Sabora, gospodinu Gordanu Jandrokoviću, zaključak kojim predlažu Vladi RH da u roku od šest mjeseci pripremi potrebne analize s ciljem sagledavanja cjelokupne problematike menstrualnog siromaštva i poduzme potrebne aktivnosti na njegovu otklanjanju, a u skladu s Programom Vlade Republike Hrvatske 2020. – 2024.


Dakle, nakon opetovanog objašnjavanja zašto je nužno eliminirati menstrualno siromaštvo, HDZ dolazi s prijedlogom kojim daje rok i daje na znanje da je stranka potencijalno počela shvaćati o čemu govorimo kada govorimo o menstrualnom siromaštvu.


Prijedlog roka svakako jeste pozitivni pomak, no nakon svega što smo čuli iz Sabora tijekom rasprave koja je održana prošlog tjedna od strane HDZ-ovih zastupnica, kao i današnje glasanje, dokumenti kojim se daju labavi rokovi jednostavno nisu dostatni i građanke ove zemlje zaslužuju bolje”, poručuju iz PaRitera.


Anka Mrak Taritaš je zatražila da se objavi na web stranicama Sabora tko je glasao protiv izmjena poreznog zakona.


“Živo me zanima kako će Vlada raditi analizu, na dijelu ili cijelom biračkom tijelu i kakvu će analizu za šest mjeseci Vlada donijeti”, rekla je Mrak Taritaš.


Poziv Vladi da djeluje


PaRiterke poručuju da i njih, kao organizaciju koja aktivno radi na smanjenju menstrualnog siromaštva zanima što to HDZ smatra pod “analiza”.


“Hoće li se kontaktirati stručnjaci/kinje ili ne, i naravno – hoće li se uopće išta dogoditi i hoće li se isposlovati rok kojeg su dali sami sebi?


Podsjećamo da je menstrualno siromaštvo adresirano i u Izvješću o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena, Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta, gdje je posebno naglašena problematika rodno pristranog oporezivanja higijenskih proizvoda za menstruaciju i menstrualno siromaštvo kao širi pojam.


Dakle, dok se na razini EU radi na tome da se dokine menstrualno siromaštvo, vladajući odbijaju to učiniti dodatnim prolongiranjem i “analizama”.


Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter podsjeća kako je niz lokalnih samouprava odlučilo aktivno raditi na eliminaciji menstrualnog siromaštva i ovim putem poziva Vladu i Sabor da u što kraćem roku učine ono što je u njihovoj, i samo njihovoj moći – smanje seksistički porez na menstrualne potrepštine na pet posto, i tako pokažu da možemo biti progresivna država koja uvažava svoje građanke i njihove potrebe”, poručuju iz PaRitera.