Hrvatska bira

Rezultati izlaznih anketa: Tomislav Tomašević očekivano i premoćno vodi u Zagrebu. Smiješi mu se i većina u Skupštini. U Osijeku vodi HDZ-ov kandidat, a u Splitu – Ivica Puljak

P. N., Hina

Prema izlaznim anketama agencije IPSOS, u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, najveći broj glasova za mjesto gradonačelnika očekivano i premoćno dobio je lider zeleno-lijeve koalicije Tomislav Tomašević. Njega je podržalo čak 48,6 birača.Stigli su rezultati izlaznih anketa, koji će pokazati trendove i biti naznaka za konačne rezultate današnjih lokalnih izbora. Podsjetimo, u Hrvatskoj se bira u 576 izbornih jedinica. Građani odlučuju tko će njihove gradove, općine i županije voditi u iduće četiri godine. Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, do 16.30 sati na birališta je izišlo 35,54 posto građana, što je tek nešto veća izlaznost nego na lokalnim izborima 2017. godine, kad je izbornim mjestima pristupilo 35,15 posto birača.


Prema izlaznim anketama agencije IPSOS, u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, najveći broj glasova za mjesto gradonačelnika očekivano i premoćno dobio je lider zeleno-lijeve koalicije Tomislav Tomašević. Njega je podržalo čak 48,6 birača. Za mjesto u drugom krugu bore se Miroslav Škoro i Jelena Pavičić Vukičević. Škoro dobija 11,35 posto posto birača, a Jelena Pavičić Vukičević 11,49 posto. Razlika između njih je neznatna. I Škoro i Pavičić Vukičević vjeruju da će upravo oni biti konkurenti Tomaševiću u drugom krugu.


– Izuzetno smo ponosni, rekla je Danijela Dolenec, kandidatkinja platforme Možemo za dogradonačelnicu Zagreba.


Foto galerija: Slavlje u stožeru Tomislava Tomaševića Foto: Davor Kovačević
Najveće iznenađenje u odnosu na predizborne ankete svakako je najveći postotak glasova u izlaznoj anketi koju dobija Ivica Puljak za gradonačelnika Splita, dok je očekivana značajna prednost HDZ-ovog Ivana Radića za novog gradonačelnika Osijeka, pa bi HDZ tako po prvi puta u povijesti mogao dobiti gradonačelnika Osijeka.


Grad Zagreb


Tomislav Tomašević (Možemo!) – 48,61 posto


Joško Klisović (SDP) – 6,14 posto


Davor Filipović (HDZ) – 10,29 posto


Vesna Škare-Ožbolt (nezavisna) – 3,60


Jelena Pavićević Vukićević (Stranka rada i solidarnosti) – 11,49 posto


Miroslav Škoro (Domovinski pokret) – 11,35


Zvonimir Troskot (Most) – 3,50 posto


Davor Nađi (FOKUS) – 1,99 posto


Na izborima za Županijsku skupštinu Grada Zagreba uvjerljivo po izlaznoj anketi vodi koalicija koju predvodi Možemo! sa 45,96 posto, na drugom je mjestu koalicija koju vodi HDZ sa 11,67 posto, a za treće mjesto vlada prilična gužva, jer stranka Bandić Milan365 ima 9,9 posto, Domovinski pokret-zelena lista 9,77 posto, dok lista SDP-a osvaja 7,56 posto glasova birača.


Grad Osijek


Ivan Radić (HDZ) – 41,45 posto


Berislav Mlinarević (DP) – 19,25 posto


Goran Kušec (SDP) – 16,62


Vladimir Šišljagić (Snaga SIB) – 8,25


Vladimir Ham (HNS) – 5,54


Katarina Kruhonja (Možemo!) –  4 posto


Miroslav Vanek (Nezavisna lista) – 2,63 posto


Grad Split


Ivica Puljak (Centar) – 27,41 posto


Vice Mihanović (HDZ) – 23,41 posto


Željko Kerum (HGS) – 16,21 posto


Ante Franić (SDP) – 6,78 posto


Jakov Prkić (Možemo!) – 5,37 posto


Nansi Ivanišević (DP) – 3,84 posto


NOVO! 20.42 – Osebujan komentar na rezultate izbornih anketa dao je kandidat Željko Kerum. Nakon što je svojoj sestri Nevenki poručio: “Sestro, mi smo i dalje pobjednici!”, dodao je i ovo: “Rijetko je da čovjek opstane. Kad navale gladni miši i počnu grickat, teško se izvuć, al eto in sad neka se bave sobom. Koje ankete i kakvi Ipsosi Pulsi i druge kemikalije. Šta će sad HDZ? Jel im crka maršal? Kakva laž i prevare…”


NOVO! 20.38 – Prema izlaznim anketama, HDZ je u Osijeku osvojio 42,49 posto glasova, što bi mu donijelo 15 mjesta od mogućih 31 u Gradskom vijeću. Sljedeća po osvojenim glasovima je koalicija Domovinskog pokreta i Mosta s osvojenih 18,76  posto glasova i šest mjesta u Vijeću. Treći je SDP s osvojenih 15,40 posto glasova, što bi značilo pet gradskih vijećnika.  Snaga SiB je četvrta sa 6,72 posto glasova i dva vijećnika. Dva vijećnika osvaja i Možemo! sa 6,04 posto glasova.  U Gradsko vijeće još ulazi koalicija HNS, HSS i Reformisti s osvojenih 5,24 posto glasova i jednim vijećnikom. U Vijeće ne bi ušli Nezavisna lista Miroslav Vanek s osvojenih 3,61 posto glasova te HDSSB s 1,74 posto.


NOVO! 20.20 Prema izlaznim anketama, koalicija stranaka Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, Orah i Za grad na izborima za zagrebačku Gradsku skupštinu osvojila je 45,96 posto glasova, a to bi joj donijelo 24 mjesta od mogućih 47 u Skupštini i dalo odriješene ruke za provođenje programa u Zagrebu.


NOVO 20.15 – Prema izlaznim anketama, na izborima za splitsko Gradsko vijeće najviše glasova osvaja HDZ s 23,53 posto, što donosi osam od ukupno 31 skupštinskog mandata, a osam mjesta dobiva i stranka Centar koja osvaja 22,23 posto glasova. Hrvatska građanska stanka osvaja 13,39 posto, što joj donosi pet mandata, slijede SDP s 8,86 posto i tri mandata i Zeleno-lijeva koalicija s 8,84 posto, koja osvaja također tri mandata. Mostu je pripalo 8,12 posto i tri mandata, a nezavisna lista Tomislava Mamića s 5,05 posto glasova dobila bi jedan mandat.


NOVO! 20.06 – Član Predsjedništva HDZ-a Željko Reiner kazao je kako unatoč prvim izlaznim anketama vjeruje da će HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović ući u drugi krug. „U Zagrebu su neki mediji najmanje šest mjeseci unaprijed proglašavali Tomislava Tomaševića za favorita i sigurnog pobjednika, sada to baš nije tako, i naš kandidat Filipović je tu negdje otprilike i vjerujem da će ući u drugi krug”, izjavio je Reiner. „To su izlazne ankete i one nikada nisu ono što su rezultati na izborima”, dodao je. Osvrnuo se i na izlazne ankete u drugim gradovima ocijenivši da HDZ stoji jako dobro.


„Sasvim je jasno da ćemo u Osijeku pobijediti (HDZ-ov Ivan Radić po izlaznim anketama ima 41,4 posto), da ćemo daleko bolje nego na prošlim izborima stajati u Rijeci, te da u gradovima u kojima smo i prije obnašali vlast stojimo odlično”, izjavio je Reiner.


Za rezultate u Splitu kazao je kako je izvjesno da je SDP tamo loše prošao, a da će se tek vidjeti kako će cijela priča završiti nakon objave rezultata. U središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma potporu kandidatu za gradonačelnika Zagreba Davoru Filipoviću došli su pružiti premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Sabora Željko Reiner, ministri Davor Božinović, Tomo Medved, Gordan Grlić Radman i Nikolina Brnjac te drugi istaknuti članovi stranke.


NOVO! 20.03 – Uvjereni smo da će biti drugog kruga i da će Jelena Pavičić Vukičević ući u drugi krug i pobijediti Tomislava Tomaševića, izjavio je novinarima nakon izlaznih anketa u Izbornom stožeru Pavčić Vukičević kandidat za njezinog zamjenika Ivica Lovrić. Mi smo očekivali, rekao je Lovrić, da će biti dosta tijesna utakmica za drugo mjesto. – Ipak, mi smo uvjereni da ćemo biti drugi i da će biti drugog kruga i da ćemo se 30. svibnja u 19 sati opet naći, rekao je Lovrić.


NOVO! 19.47 – HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Osijeka Ivan Radić više nego zadovoljan rezultatom izlaznih anketa, koje mu prognoziraju podršku 41 posto birača. – Ovo je odličan rezultat, iznad svih očekivanja, ali nema razloga za euforiju. Energično ćemo nastaviti raditi s našim sugrađanima za drugi krug izbora, rekao je Radić.


NOVO! 19.45 – Komentar u ime stožera stranke Milan Bandić 365 dala je Mirka Jozić, koja je istaknula da su njihovi glasovi bili rasuti u prvom krugu. Uvjerena je u ulazak Jelene Pavičić Vukičević u drugi krug izbora za zagrebačkog gradonačelnika.


NOVO! 19.39 – Koordinatorica kampanje zeleno-lijeve platforme Možemo Sandra Benčić pozvala je DIP i HAKOM da otkriju koja je politička opcija u ime platforme Možemo biračima slala sms poruke na dan izbora. Ako su to spremni raditi u kampanji, upozorila je Benčić,  što su tek spremni raditi na vlasti. Rezultati izbornih anketa  u stožeru platforme Možemo izazvali su oduševljenje. U timu Tomislava Tomaševića nadaju se da bi politička borba za Zagreb mogla biti gotovo već u prvom krugu.


NOVO! 19:25Marijana Puljak – Čestitam suprugu. Nadam se samo da će ovako pokazati i službeni rezultati DIP-a. Ljudi su rekli da im je dosta HDZ-a i Keruma i ovakvog upravljanja  gradom Splitom. Ovo je za nas referendum, i nadam se da će građani reći kako je dosta propadanja Splita, kao i da su dali glas Ivici, jer on ima najveće izglede srušiti koaliciju Keruma i HDZ-a. Imali smo dosta prijetnji, pa pozivam sve na fer borbu, rerkla je Marijana Puljak.