MAĐARSKI PREMIJER

Reporteri bez granica uvrstili Viktora Orbana na popis neprijatelja slobode medija

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersBERLIN – Reporteri bez granica (RSF) prvi put su uvrstili nekog čelnika vlade članice Europske unije na svoj popis “neprijatelja slobode medija” – mađarskog premijera Viktora Orbana.


“Otkako su Viktor Orban i njegova stranka Fidesz došli na vlast 2010., korak po korak su stavljali medije pod svoju kontrolu”, objavio je RSF u Berlinu u ponedjeljak.


“Javni mediji centralizirani su u državnom medijskom holdingu MTVA koji uključuje i jedinu mađarsku novinsku agenciju MTI”, priopćio je RSF.
“Regionalni tisak u potpunosti je u vlasništvu poduzetnika koji su prijateljski naklonjeni Orbanu, od ljeta 2017. U jesen 2018., gotovo 500 provladinih medijskih tvrtki spojeno je u holding kako bi se centralno koordiniralo njihovo izvještavanje.”


Na listi “neprijatelja slobode medija” nalazi se 37 čelnika država i vlada koji na osobito drastičan način utjelovljuju nemilosrdno suzbijanje slobode tiska.


Novi na listi uz Orbana su brazilski predsjednik Jair Bolsonaro koji je više puta huškao protiv medija i saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman.


RSF potonjeg optužuje za zločine protiv čovječnosti, među ostalim i za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija.


Čelnica Hong Konga Carrie Lam također je nova na popisu. “U kineskoj Posebnoj upravnoj regiji su novine Apple Daily, simbol slobode tiska, morale prestati s radom u lipnju”, dodaju.


RSF objavljuje svoj popis “neprijatelja slobode medija” od 2001. godine.