Vrijeme za akciju

Razgovor o menstrualnom siromaštvu u Europi: Zašto si 11% građanki Hrvatske ne može priuštiti uloške?

Portal Novi list

Ilustracija Young Feminist Europe

Ilustracija Young Feminist Europe

“Menstrualno siromaštvo u Europi” održat će se u srijedu, 2. lipnja u 21 sat putem platforme Zoom te će se uživo prenositi preko Facebook stranice događanja.Povodom Dana menstrualne higijene Udruga za ljudska prava i građansku participaciju Pariter sudjeluje u online razgovoru “Menstrualno siromaštvo u Europi – Vrijeme je za akciju” kojeg organizira Young Feminist Europe.


“Menstrualno siromaštvo u Europi” održat će se u srijedu, 2. lipnja u 21 sat putem platforme Zoom te će se uživo prenositi preko Facebook stranice događanja.


Dan menstrualne higijene obilježava se 28. svibnja, i to od 2014. godine, a sve kako bi se ukazalo na činjenicu da nemogućnost održavanja menstrualne higijene milijune žena i djevojčica širom svijeta ograničava da iskoriste svoje pune potencijale.
Menstrualno siromaštvo je produkt nedostatka edukacije o temi, stigma i tabuizacije ove biološke pojave, nedostatka infrastrukture te visoke cijene nužnih proizvoda, kao što su jednokratni i višekratni ulošci, tamponi, menstrualne čašice I druge menstrualne potrepštine.


Nastavno na rezultate istraživanja o menstrualnom siromaštvu (Udruga PaRiter, 2020.), važno je naglasiti kako je menstrualno siromaštvo, neadekvatna sanitacija, visoka razina stigme te cijena menstrualnih potrepština izuzetan problem i u Hrvatskoj.


Rezultati istraživanja pokazuju poražavajuće rezultate u kontekstu kupovine samih uložaka – više od 10 posto ispitanica je navelo da im se događa da nemaju dovoljno menstrualnih potrepština da ih mogu promijeniti kad god žele (11.9 posto), kao i da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine (11.9 posto).


Kada govorimo o sanitaciji i pristupu toaletu, podaci koji govore o uvjetima na poslu i u srednjim školama te fakultetima su doista zabrinjavajući.


Naime, na radnom mjestu preko 30 posto ispitanih nema uvijek toplu tekuću vodu, dok nešto preko 20 posto ispitanih nema uvijek sapun za oprati ruke. Kada se govori o toaletima u kojima mogu u privatnosti zamijeniti menstrualne potrepštine, govorimo o 15 posto osoba koje nemaju pristup istome.


U srednjim školama je situacija također poražavajuća: gotovo 70 posto ispitanih navodi kako nemaju uvijek pristup toploj tekućoj vodi i sapunu, dok nešto manje od 30 posto ispitanih nema uvijek pristup toaletu u kojem mogu u privatnosti održavati menstrualnu higijenu.


U institucijama visokoškolskog obrazovanja situacija jeste nešto bolja: samo oko 4 posto ispitanih nema pristup toploj tekućoj vodi, do sapuna ne može uvijek doći oko 60 posto ispitanih, a 18 posto nema pristup toaletu u kojem mogu zamijeniti menstrualne potrepštine.


Iz Paritera pozivaju sve zainteresirane da se pridruže na razgovoru o menstrualnom siromaštvu u Europi kako bi saznali više o ovoj često zanemarenoj problematici i saznali na koje načine kao društvo možemo djelovati da se isto dokine, ali i kako bi saznali više o primjerima dobre prakse u europskom kontekstu.