ŠVERC I PREPRODAJA

Razbijena kriminalna organizacija: Krijumčarili goleme količine duhana i cigareta te zaradili milijune

Šarlota Brnčić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLERDjelatnici Odjela organiziranog kriminaliteta, Službe kriminalističke policije PU zadarske u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su krim istraživanje nad više osoba koje se sumnjiči za kaznena djela »Zločinačko udruženje«, »Izbjegavanje carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja« i »Nedozvoljena trgovina« u sastavu zločinačkog udruženja.


Opsežnim istraživanjem obuhvaćeno je 10 hrvatskih državljana, u dobi od 41, 49, 35, 34, 37, 41, 53, 48, 51 i 37 godina te jedna hrvatska državljanka u dobi od 35 godina, koje se sumnjiči da su se radi različitih kaznenih djela udružili u zločinačko udruženje s međusobnom podjelom uloga.


Tijekom istraživanja, a temeljem naloga Županijskog suda u Zadru  i Splitu na području zadarske, zagrebačke, šibensko-kninske i splitsko-dalmatinske županije provedene su 23 dokazne radnje pretraga stanova i drugih prostorija te 5 pretraga automobila. Pronađeno je i oduzeto 1560 komada raznih vrsta cigareta, oko 69,16 kilograma duhana i preko 200.700 kuna i 6.400 eura, digitalna vaga te drugi predmeti koji se dovode u svezu s izvršenjem kaznenih djela.
Na tom području uhićeno je 9 osoba, a uhićenja osumnjičenih osoba realizirali su policijski službenici Ekipa za posebne zadaće interventne jedinice policije PU zadarske i policijski službenici kriminalističke policije, dok su još dvije muške osobe koje se dovode u svezu s ovim kaznenim djelima  za sada nedostupne policiji te je za njima raspisana potraga.
Sumnjiče se da su od 15. rujna 2020. godine do svibnja ove godine u više navrata neovlašteno nabavili, a potom na ilegalnim tržištima i prodali najmanje 10.049,52 kg sitno rezanog duhana, te najmanje 5300 šteka cigareta bez nadzornih markica Ministarstva financija RH. Time su stekli imovinsku korist u iznosu od najmanje 3.349.000 kuna, koji iznos su sukladno prethodnom dogovoru i svojim ulogama u zločinačkom udruženju međusobno podijelili, te na taj način oštetili državni proračun RH za iznos od najmanje 9.068.000 kuna.


Naime, njih 11 se sumnjiči kako su zajedno činili kaznena djela na način da su kupovali i nabavljali veće količine sitno rezanog duhana i cigareta, dio kojih su ilegalno prepravljenim vozilima ilegalno prevozili iz Bosne i Hercegovine na teritorij Hrvatske, a drugi dio teretnim i osobnim vozilima, nagibnim vlakom i dr. prevozili sa područja Grada Zagreba.
Duhan i cigarete su potom skladištili u više objekata na području Knina, Kistanja i Drniša, te potom ilegalno prodavali osobama na području Hrvatske bez nadzornih markica Ministarstva financija RH iako se temeljem Zakona o trošarinama radi o trošarinskom proizvodu za koji nemaju trošarinsko odobrenje za dovoz, unos, skladištenje i stavljanje u promet na koji način su stjecali veliku, ne pripadajuću imovinsku korist i oštetili državni proračun.
Nadalje, tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja policijski službenici kriminalističke policije su u suradnji sa policijskim službenicima drugih ustrojstvenih jedinica koordinirali postupanja prema osumnjičenima, i to najmanje u 21 navrat, a koja su rezultirala pronalaskom 1.379,12 kg sitno rezanog duhana i 200 šteka cigareta bez nadzornih markica Ministarstva financija RH.
Po dovršetku kriminalističkog istraživanja 9 uhićenih osoba su dovedene pritvorskom nadzorniku PU splitsko-dalmatinske, dok je kaznena prijava protiv svih 11 osoba dostavljena USKOK-u.