RASTE NAPETOST

Rat je sve veća prijetnja: Rusija na ukrajinskim granicama ima više od 150.000 vojnika

Hina

Reuters

Reuters

 “Situacija je zabrinjavajuća, ne možemo isključiti da se dogodi incident”, rekao je Borrell na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.BRUXELLES – Rusija gomila preko 150 tisuća vojnika, što je najveći broj zabilježen na ukrajinskim granicama i postoji mogućnost da se dogodi neki incident, izjavio u ponedjeljak visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.


“Situacija je zabrinjavajuća, ne možemo isključiti da se dogodi incident”, rekao je Borrell na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.


Borrell je pohvalio Ukrajinu za suzdržanost i zatražio od Rusije hitno krene s popuštanjem napetosti.
Visoki predstavnik je također izrazio zabrinutost zbog zdravstvenog stanja ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog.


Navaljni je 31. ožujka prestao uzimati hranu prosvjedujući protiv loših uvjeta u zatvoru. Navaljni, koji se žali da ima herniju diska, optužuje zatvorske vlasti da mu uskraćuju pristup liječniku i lijekovima.


“Ruske mu vlasti moraju omogućiti da ima pristup liječnicima u koje ima povjerenje. Oni su odgovorni za njegovu sigurnost i zdravlje”, rekao je Borrell.


Međutim, Europska unija ne priprema nikakve nove sankcije protiv Rusije zbog gomilanja trupa na ukrajinskoj granici i zbog Navaljnog.


“Za sada se na tome ne radi. Stvari se mogu promijeniti, ali sada je takva situacija”, rekao je Borrell.