Zahtjev Agenciji

Radnici Varteksa plaće bi mogli dobiti do kraja tjedna

Dražen Katalinić

Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Na taj način bile bi osigurane tri plaće, za ožujak, travanj i svibanj. Nakon toga postoji mogućnost korištenja mjere skraćivanja radnog vremena, ako bude potrebno, ističe ministar Damir HabijanDržava može pomoći radnicima Varteksa osiguranjem dijela plaće preko Agencije za osiguranje radničkih tražbina te eventualnim skraćivanjem radnog vremena, poručio je jučer ministar gospodarstva Damir Habijan komentirajući stanje u posrnuloj varaždinskoj tekstilnoj industriji u kojoj radnici štrajkaju već cijeli tjedan zbog neisplate dijela plaće za veljaču i cijele za ožujak. Habijan je pritom istaknuo da je na Upravi Varteksa da podnese zahtjev Agenciji za osiguranje radničkih tražbina da radnici do kraja tjedna dobiju svoje plaće.


– Nadam se da će Uprava Varteksa to doista učiniti. Na taj način bile bi osigurane tri plaće, za ožujak, travanj i svibanj. Nakon toga postoji mogućnost korištenja mjere skraćivanja radnog vremena, ako će biti potrebno. To je ono što je u segmentu Ministarstva rada, odnosno što Vlada može napraviti, rekao je ministar Habijan.


Radnici Varteksa štrajkaju od prošlog ponedjeljka, a u petak su održali i prosvjed na središnjem gradskom trgu u Varaždinu, dok je istoga dana održan sastanak predstavnika Varteksa s ministrom Habijanom nakon što ih je javno pozvao da se obrate ministarstvu za pomoć. Krajem prošlog tjedna ministar se sastao i sa sindikatima, a prema riječima predsjednika Udruge radničkih sindikata Hrvatske Tomislava Rajkovića, ministar im je rekao da on i Vlada daju potporu da se riješi situacija u Varteksu na pozitivan način.
– Prošli tjedan našao sam se s predstavnicima sindikata gdje sam objasnio koje su mogućnosti s obzirom da je, ponavljam, riječ o privatnoj firmi, privatnom trgovačkom društvu. Naravno da kao Varaždinac, kao ministar gospodarstva i održivog razvoja, želim komunikaciju s bilo kim tko se nađe u teškoćama, izjavio je ministar, dodavši da svi uključeni moraju biti svjesni zakonskih okvira i onoga koliko država može pomoći radnicima jedne privatne tvrtke.


Sindikalist Rajković pozvao je pak sve zainteresirane za ulaganje u Varteks da to i učine, odnosno da ulože novac u dokapitalizaciju tvrtke, o čemu će se odlučivati na Skupštini društva zakazanoj za 21. svibnja.


I gradu Varaždinu je u interesu opstanak Varteksa, podsjetio je gradonačelnik Neven Bosilj, poručivši da grad stoji čvrsto uz radnike, ali i kreditira Varteks odgađanjem ovrhe od 550.000 eura koja bi tvrtku poslala u stečaj.