TRAJU NAPETOSTI

Putin želi “konkretan dogovor” o neširenju NATO-a na istok

Hina

REUTERS

REUTERS

Vijest dolazi u času kada zadnjih tjedana ne prestaje rasti napetost između Rusije i Zapada u prilikama dok zapadne zemlje izražavaju zabrinutost zbog moguće ruske invazije na Ukrajinu.MOSKVA – Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je u srijedu “konkretan dogovor” koji će spriječiti proširenje NATO-a na istok i raspoređivanje oružanih sustava blizu ruske granice te predložio da se organiziraju pregovori o tom pitanju.


Vijest dolazi u času kada zadnjih tjedana ne prestaje rasti napetost između Rusije i Zapada u prilikama dok zapadne zemlje izražavaju zabrinutost zbog moguće ruske invazije na Ukrajinu.


“U dijalogu sa Sjedinjenim Državama i s njihovim saveznicima nastojat ćemo na postizanju konkretnog dogovora kojim bi se spriječilo svako širenje NATO-a na istok i raspoređivanje oružanih sustava koji nam prijete u neposrednoj blizini ruskog teritorija”, istaknuo je Putin.
“Predlažemo da se o tom pitanju počnu važni pregovori”, dodao je na svečanom prijmu vjerodajnica stranih veleposlanika u Kremlju.


“Trebaju nam pravna jamstva jer naši zapadni kolege nisu poštovali svoje odgovarajuće  usmene obveze”, rekao je ruski predsjednik.


Po njegovu mišljenju, “svi znaju da su dana usmena jamstva o neširenju NATO-a na istok (nakon raspada SSSR-a), a oni su radili sasvim suprotno”.


Putin je optužio Sjevernoatlantski savez da je “tako zanemario zakonitu rusku zabrinutost na sigurnosnom polju te da ju i dalje zanemaruje”.


Rusija želi “čvrsta i dugoročna sigurnosna jamstva”, istaknuo je, dodajući da dogovor mora voditi računa o interesima Rusije i svih euroatlantskih zemalja.


“Mir i stabilnost moraju se osigurati u čitavom svijetu i čitav svijet ih treba”, dodao je Putin.


Kijev, NATO, Washington, Pariz i Berlin optužuju Rusiju da gomila snage blizu ukrajinske granice radi eventualne invazije, što Kremlj odlučno odbija.


Moskva pak zamjera zapadnim zemljama i NATO-u što provode vojne vježbe blizu njezinih granica a Kijevu što želi nabaviti zapadno oružje.


Rusija i Ukrajina su ušle u otvoren sukob nakon dolaska prozapadne vlasti u Kijevu 2014., nakon čega je Moskva anektirala Krim, čime je počeo sukob ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku Ukrajine.