Izjave za Kurir

Pupovac u Hrvatskoj šuti, a u Srbiji kritizira koalicijske partnere: ‘Vlada nije spriječila desni ekstremizam u Vukovaru’

Dražen Ciglenečki

Pupovac je za beogradski dnevnik Kurir rekao da se tijekom komemorativnih dana u Vukovaru, za razliku od proslave Oluje u Kninu, »dogodio izljev ustaštva«Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac učinio je u izjavi za jedan srpski medij ono što je izbjegao u Hrvatskoj. Kritizirao je Vladu, svoje koalicijske partnere iz HDZ-a, zbog izostanka prave reakcije na protekla zbivanja vezana za Vukovar. Između ostalog, Pupovac i njegovi suradnici iz Srpskog narodnog vijeća odustali su 17. studenog od odlaska u Vukovar, nakon što im je iz Domovinskog pokreta poručeno da će ih se fizički onemogućiti u tradicionalnom bacanju vijenaca u Dunav. Pupovac je za beogradski dnevnik Kurir rekao da se tijekom komemorativnih dana u Vukovaru, za razliku od proslave Oluje u Kninu, »dogodio izljev ustaštva«.


– Stvar je preuzeo gradonačelnik Vukovara, koji vodi stranku s elementima desnog ekstremizma. On je očigledno odlučio ekstremistima otvoriti prostor, a Vlada i vlasti nisu našle način da to stave pod kontrolu. Sva je sreća da to nije preraslo u još gore stanje. Politička upotreba stradanja u Vukovaru 1991. u stranačko-političke svrhe i poticanje na mržnju i nasilje prema predstavnicima Srba u Hrvatskoj i samim Srbima, bilo političkim govorima, bilo znakovima, pjesmama i pozdravima iz repertoara ustaške desnice, nešto je što se ne bi smjelo tolerirati ni na koji način ni na taj dan, ali ni na bilo koje druge dane u Hrvatskoj. To se ne smije uvoditi u sportske, političke ili bilo koje druge javne događaje. Ono što je posebno važno, ne bi se smjelo pokrivati komemorativnim događajem ili praksom, nego bi unaprijed moralo biti rečeno gde je tome mjesto i unaprijed bi trebalo razlučiti što je navijanje, što je sjećanje, a što poticanje na mržnju i nasilje, ustvrdio je predsjednik SDSS-a. Te njegove riječi dio su teksta pod naslovom »Antisrpska histerija: U Hrvatskoj opet udarili na Srbe: Razbijaju vozila sa srpskim tablicama, psuju srpsku majku i kliču ustašama«. Ova tema zauzima većinu naslovnice jučerašnjeg Kurira. S druge strane, Pupovac nije u hrvatskoj javnosti u kontekstu Vukovara ništa komentirao otkako je 17. studenog ujutro potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga pročitala izjavu SNV-a o neodlasku u Vukovar. U njoj se nije od hrvatske Vlade tražilo da osigura svakome da na javnom mjestu u Vukovaru može iskazati pijetet prema žtvama 1991. Ni u utorak na koalicijskom sastanku, na kojem je ministar Tomo Medved govorio o obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, predsjednik SDSS-a, doznajemo, nije ništa rekao.


– Činjenica je da Vlada nije uspjela spriječiti Ivana Penavu da prekrši Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta. Na kraju više nisu bili bitni ni plakati ni bilo što drugo. Penava je napravio sve ono što je namjeravao. Volio bih, međutim, da je Milorad Pupovac javno o tome progovorio u Hrvatskoj. Također i da je o ovim stvarima razgovarao s vlastitim koalicijskim partnerom. Možemo samo spekulirati zašto se to nije dogodilo, nego je Pupovac dao izjavu Kuriru. Imam osjećaj da to partnerstvo HDZ-a i SDSS-a nije nikome ugodno, ali očito ih vežu politički interesi, kazao nam je saborski zastupnik Možemo! Bojan Glavašević, po rođenju Vukovarac.