PALA ODLUKA

Proglašeni dobitnici Nobelove nagrade za mir, idu borcima za ljudska prava u Rusiji, Bjelorusiji i Ukrajini

Hina

Reuters

Reuters

Bjeloruski borac za ljudska prava Ales Bijalijacki, koji je trenutačno u zatvoru, ruska organizacija za ljudska prava Memorial i ukrajinska organizacija Centar za građanske slobode, dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir.OSLO – Bjeloruski, ruski i ukrajinski aktivisti za ljudska prava, Ales Bijalijacki, organizacija Memorial i Centar za građanske slobode, dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, objavio je u petak u Oslu Norveški Nobelov odbor.


Bjeloruski borac za ljudska prava Ales Bijalijacki, koji je trenutačno u zatvoru, ruska organizacija za ljudska prava Memorial i ukrajinska organizacija Centar za građanske slobode, dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir.


“Ovogodišnji dobitnici predstavljaju građansko društvo u svojim zemljama. Mnoge godine promoviraju pravo da se kritizira vlast i štite temeljna ljudska prava građana”, obrazložio je Norveški Nobelov odbor.
“Iznimno se trude dokumentirati ratne zločine, kršenja ljudskih prava i zloupotrebe vlasti. Zajedno demonstriraju važnost građanskog društva za mir i demokraciju”.