Afera Janaf

Procurili novi Kovačevićevi SMS-ovi oko luksuznih stanova, dijelom ih je platio novcem Janafa

Portal Novi list

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Kovačević je arhitektici za stan u Žnjanu savjetovao da majstore ne plaća unaprijed: "Sve si plaćala unaprijed i onda j.... ga, nitko te više ne šljivi poslije"Luksuzne stanove u zagrebačkom Ban centru i u splitskom Žnjanu uhićeni bivši direktor Janafa Dragan Kovačević dijelom je plaćao novcem Janafa, otkrili su istražitelji, javlja Večernji.


Riječ je o stanovima koje je kupila tvrtka CEFIS, u vlasništvu Kovačevićeva dugogodišnjeg prijatelja Ivana Širića. Te je sanove, po tvrdnjama i sumnjama USKOK-a, dala Kovačeviću kao mito jer je CEFIS od Janafa dobio poslove vrijedne 37,5 milijuna kuna.


USKOK svoje sumnje temelji i na nekim egzaktnim podacima iz kojih je vidljivo da je CEFIS stan u zagrebačkom Ban centru kupio od tvrtke Centar gradski podrum te ga je platio u dvije rate.


Plaćanje s računa Janafa
Druga je rata plaćena 15. rujna 2016. i iznosila je 597.000 kuna. A upravo taj iznos je samo dan prije s računa Janafa prebačen na račun CEFIS-a uz naznaku da se radi o plaćanju po ugovoru o cesiji između Expleo savjetovanja, CEFIS-a i Janafa.


Prethodno je Expleo savjetovanje tražilo od Janafa predujam od 10 posto uz napomenu da se to treba uplatiti na račun CEFIS-a, a radilo se o plaćanju usluge Digitalizacije arhivskoga gradiva i implementacije u sustav za upravljanje dokumentacijom.


Taj je ugovor na intervenciju Kovačevića uvršten u plan investicija Janafa, a Kovačević je bio taj koji je odredio da ta investicija vrijedi između pet i šest milijuna kuna te da ugovor bude dodijeljen CEFIS-u i njegovim partnerima.


Osim toga, zanimljivo je i da su u Kovačevićevu mobitelu nađene poruke o plaćanju stana u Ban centru u kojima je on naveo da će druga rata biti plaćena do 15. rujna 2016., što se na koncu i dogodilo.


Slično se dogodilo i sa stanom u Splitu, samo je tamo druga rata od 3,9 milijuna kuna iz Janafa CEFIS-u uplaćena preko M.G.S. grupe, čiji je vlasnik Edi Seifried također obuhvaćen ovom istragom.


Foto Pixsell


Svjedok i Ivan Vrdoljak


Bivšem čelniku Janafa Draganu Kovačeviću, osumnjičenom za primanje mita i nezakonitog pogodovanja, kao i trojici njegovih suosumnjičenika, vlasniku tvrtke CEFIS Ivanu Širiću, bivšem direktoru Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vladi Zoriću i direktoru tvrtke M.G.S. Edi Seifriedu, određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.


Uskok tereti Kovačevića da je kao predsjednik Uprave Janafa od ožujka 2012. do 16. rujna 2020. u namještenom natječaju osigurao Širićevoj tvrtki dodjelu niza informatičkih poslova, vrijednih 18,2 milijuna kuna, u zamjenu za stanove u zagrebačkom Ban centru i splitskom Žnjanu te za automobil Alfa Romeo Giulietta i najam automobila marke Lexus.


Pritom je Kovačević, dodaje Uskok, dogovorio sa Širićem da prikrije vlasništvo nad nekretninama i pokretninama vrijednim 2,8 milijuna kuna tako da ih uknjiži na Širićevu tvrtku.


Zbog stana u Splitu trebalo bi biti saslušano više svjedoka, a među njima i Ivan Vrdoljak, bivši šef HNS-a, koji je nakon odlaska iz politike otišao u poduzetnike. Kao poduzetnik ima više tvrtki, a jedna od njih je i Sunčani Žnjan, tvrtka od koje je CEFIS, kako se sumnja, kupio splitski stan koji je bio mito za Kovačevića.


Da je stan u Splitu Kovačevićev, iako se službeno vodi na Cefis, USKOK zaključuje iz brojnih SMS-ova i razgovora koje Kovačević izmijenio s arhitekticom, kojoj je kazao da će joj dati kontakt osobe koja ima ključ stana.


“Tvoj će biti ljepši”


Kasnije ju je pitao je li bila u stanu, a ona mu je odgovorila da jest, da je kupaonica premala, pa se treba razbiti zid, da mu dolazi namještaj za kuhinju iz Italije, na što joj on kaže: “Nemoj samo da je iz Italije, da nam ne donese kakav virus.”


Nadalje, Kovačević u kasnijim razgovorima predbacuje arhitektici što su rokovi za dovršetak stana prekoračeni te joj savjetuje da majstore ne plaća unaprijed.


“Sve si plaćala unaprijed i onda j…. ga, nitko te više ne šljivi poslije. Ja dolazim na kraj, više neću u tome sudjelovati, počinjete me zamarati… Kasnite tri mjeseca, tako nešto još nisam vidio da se toliko kasni”, govori Kovačević arhitektici početkom rujna 2020.


Dvadesetak dana nakon toga je uhićen, a na njegovu nesreću, u mobitelu kojeg se prije uhićenja pokušao riješiti, ostala je njegova korespondencija stara nekoliko godina, piše Večernji.


Dizajnerica mu je slala i fotografije računa ili ponuda za namještaj, pa je tako kuhinjske aparate platio 28.868 kuna, 12 stolaca je platio 10.248 kuna…


On je njoj pak slao mjere pojedinih elemenata ili aparata, a ona njemu poruke da su stolari uzeli mjere. Kada joj je s nekog oglasnika poslao fotografiju nekog stana koji je opisan kao mali dragulj, ona mu je odgovorila: “Tvoj će biti ljepši.”


Davor Puklavec/PIXSELL


“Malo sam se zabrinuo kad sam vidio priopćenje HDZ-a”


Istražitelji USKOK-a rade detaljnu analizu SMS-ova. Kovačevićev odvjetnik Ivo Farčić kaže da su inače analize poruka i telefona neugodna situacija jer postoji opasnost da se neke i šaljive izjave protumače tendenciozno i dovedu u kontekst počinjenja kaznenog djela.


“To je jedna opasnost, ali mislim, poznavajući normativu koja pokriva ova područja, da to ne bi smio biti problem”, rekao je Farčić za Dnevnik Nove TV.


Nadležne institucije istražuju omjer imovine i prihoda Kovačevića. To nije dio ovog postupka, objašnjava njegov odvjetnik, ali u rujnu kaže da misli da su dokazali da nema nikakvih nesrazmjera imovine.


“Vrlo je neugodno kad vam politika uđe u nekakav predmet, ne možete izbjeći, ako imate istaknute osobe s političkom aurom u predmetu, da određeni stupanj politike bude tamo”, komentirao je navode da je mnogo politički aktivnih pojedinaca vezano uz slučaj.


Trudi se, govori, uvijek držati izvan politike, protiviti se i tvrditi da nema poltiike, ali nekad ga situacija demantira.


“Ja moram priznati da sam do jučer, dok nisam vidio zadnje priopćenje HDZ-a, tvrdio da to aposlutno nema veze s politikom, sad sam se malo zabrinuo”, izjavio je.


“Smatram neumjesnim, u ovom trenutku, javno prozivanje gdje najveća politička stranka proziva predsjednika za aktualni kazneni postupak”, objasnio je Farčić.