Upozorenje

Pripazite, širi se opasna aplikacija koja blokira mobitel i nabija troškove

Portal Novi list

Ilustracija / Photo by Dimitri Karastelev on Unsplash

Ilustracija / Photo by Dimitri Karastelev on Unsplash

Jedan od primjera je poruka kojom vas obavijeste da ste dobili paket i upućuje vas se na web stranicu na kojoj trebate preuzeti aplikaciju za praćenje pošiljke. Preuzimanjem aplikacije zapravo se na mobitel instalira virusHrvatski telekom upozorio je korisnike na novi virus koji se širi SMS, WhatsApp i Viber porukama. Virus može dovesti do neželjenog troška, ako se preuzme na mobilni uređaj.


“Jedan od takvih primjera je poruka kojom vas obavijeste da ste dobili paket i upućuje vas se na web stranicu na kojoj trebate preuzeti aplikaciju za praćenje pošiljke.


Preuzimanjem aplikacije se zapravo instalira virus na mobilni uređaj nakon čega vam uređaj postaje neupotrebljiv, a virus šalje iste takve poruke svim kontaktima iz vašeg imenika.

Postoje i drugačije vrste sadržaja poruka, no zajedničko im je da sve sadržavaju maliciozne linkove koji mogu prouzročiti štetu.


Zato budite oprezni i ne otvarajte sumnjive linkove koji dođu od nepoznatog pošiljatelja. Takve poruke odmah izbrišite i nikako ne instalirajte aplikacije koje vam se kroz te poruke nude.


Opreza nikad dosta!, poručuju u Hrvatskom telekomu.