Istraga

Prijavljena dvojica policajaca koji su HDZ-ovcu Puljašiću odavali podatke iz istrage

Hina

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Dvojica policajaca, ističe Ravnateljstvo policije, odavali su Puljašiću tajne podatke kako bi otežali utvrđivanje Puljašićevu kaznenu odgovornostPnuskok je u suradnji s Uskokom prijavio dvojicu požeško-slavonskih policajaca koje sumnjiči da su bivšem gradonačelniku Požege i nekadašnjem saborskom zastupniku Darku Puljašiću odavali podatke o istrazi u kojoj ga se sumnjiči za namještanje natječaja.


Policija je, ne priopćivši identitete, precizirala kako je utvrđena sumnja da su dvojica policajaca, od svibnja 2020. do siječnja 2021. godine, a nakon što je PU požeško-slavonskoj povjereno provođenje izvida nad Puljašićem i njegovim zamjenikom Mariom Pilonom, prenosili Puljašiću na njegov poticaj tajne podatke o radnjama iz izvida te planiranom daljnjem postupanju.


Dvojica policajaca, ističe Ravnateljstvo policije, odavali su Puljašiću tajne podatke kako bi otežali utvrđivanje Puljašićevu kaznenu odgovornost.
Obojica policajaca su rješenjem načelnika PU požeško-slavonske udaljena iz službe te protiv njih slijedi provođenje disciplinskog postupka, dok je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv njih podnijeta kaznena prijava Uskoku, dodalo je Ravnateljstvo policije.


Uskok je u rujnu, nakon provedene istrage, pred osječkim Županijskom sudom podigao optužnicu protiv Puljašića i Pilona zbog sumnje u trgovanje utjecajem u namještanju natječaja za energetsku obnovu u Požegi.


Tužiteljstvo je preciziralo kako se Puljašiću i Pilonu stavlja na teret da su tijekom siječnja 2020. koristeći autoritete gradonačelnika i dogradonačelnika te predsjednika skupštine požeškog poduzeća Komunalac, zatražili od direktora Komunalca Josipa Viteza da pogoduje točno određenim izvođačima u postupku javne nabave za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima upravlja Komunalac.


Puljašić i Pilon su, dodao je Uskok, tražili od Viteza da Komunalac u postupku nabave za svaku pojedinu stambenu zgradu uputi pozive za dostavljanje ponuda za energetsku obnovu onim ponuditeljima na koje ga oni upute, a da će ti ponuditelji u skladu s dogovorenim osigurati još dvije ponude drugih ponuditelja.


Puljašić i Pilon su pritom naveli da će ponuditelji svoje ponude međusobno uskladiti na način da najpovoljniji budu upravo oni izvođači koje su odredili okrivljenici, pri čemu bi se postigle najviše dopuštene cijene koje za sufinanciranje prihvaća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Uskok je naglasio kako je Vitez takav zahtjev odbio te da je tijekom 2020. proveo javni natječaj suprotno njihovom traženju.


Puljašić je 14. siječnja podnio ostavku na mjesto HDZ-ovog zastupnika u Hrvatskom saboru. Istog dana je Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podiglo optužnicu protiv Puljašića zbog subvencijske prijevare u iznosu od milijun kuna, koje je na temelju krivotvorene dokumentacije, za dogradnju osnovne škole gradu isplatilo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova.


Puljašić je 21. siječnja smijenjen s mjesta predsjednika gradskog odbora HDZ-a te je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika županijske organizacije HDZ-a, a Mario Pilon na mjesto člana u tom stranačkom tijelu.