OSAM GODINA NAKON UHIĆENJA

Presuda za aferu Agram: Petar Pripuz oslobođen, Bandićevi suradnici dobili od 7 do 14 mjeseci zatvora

P. N., Hina

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Za nezakonita zapošljavanja krivo je petero optuženih suradnika pokojnog gradonačelnika Bandića: To su Ivan Tolić, Miljeko Benko, Vidoje Bulum, Miro Laco i Zdenko Antunović.Gotovo osam godina od uhićenja u međuvremenu preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u četvrtak je na zagrebačkom Županijskom sudu objavljena nepravomoćna presuda optuženima u aferi Agram zbog niza nezakonitosti na štetu grada, javlja Televizija N1.


Sud je po prvoj točki optužnice donio oslobađajuću presudu za sve optužene, javlja Anja Perković. Podsjetimo, Petar Pripuz, Željko Horvat, Ivan Tolić, Ivan Markus, Filip Čulo i Miljenko Benko terećeni su da su namještali posao zbrinjavanja glomaznog otpada tvrtkama Petra Pripuza u dogovoru s pokojnom gradonačelnikom Bandićem i bivšim šefom Holdinga Slobodanom Ljubičićem.


Oslobođeni su i Ines Bravić, Koraljka Ražanković Uremović i Branko Mihaljević od optužbi iz druge točke optužnice da su zamjenom zemljišta oštetili Grad Zagreb za više milijuna. USKOK je tvrdio da je Grad oštećen za 7,5 milijuna kuna zamjenom zemljišta s tvrtkom Bramgrad. Tvrdili su i da je zamjena napravljena na prijedlog pokojnog gradonačelnika Bandića.
Petar Pripuz oslobođen je i po trećoj točki optužnice, da je poticao nezakonito zapošljavanje u zagrebačkoj Gradskoj plinari. Za nezakonita zapošljavanja krivo je petero optuženih: Ivan Tolić, Miljeko Benko, Vidoje Bulum, Miro Laco i Zdenko Antunović, koji su optuženi da su na Bandićevo poticanje zapošljavali osobe koje nisu ispunjavale uvjete propisane za radna mjesta na koje su zaposleni.


Za nezakonita zapošljavanja krivo je petero optuženih suradnika pokojnog gradonačelnika Bandića: Ivan Tolić, Miljeko Benko, Vidoje Bulum, Miro Laco i Zdenko Antunović, koji su optuženi da su na Bandićevo poticanje zapošljavali osobe koje nisu ispunjavale uvjete propisane za radna mjesta na koje su zaposleni.


Miro Laco i Zdenko Antunović krivi su i što su prema nalogu pokojnog Bandića koristili službene automobile Grada i neovlaštenim osobama omogućili korištenje službenih vozila, isplate dnevnica i troškova putovanja.


Tako je za put na kolinje u Hercegovinu na ime putovanja i dnevnica isplaćeno 1532 kune. Službeno vozilo korišteno je u nekoliko navrata za putovanje Mile Horvat u Beč, a za to je za dnevnice i putovanja isplaćeno 6000 kuna. Službeno vozilo je po Bandićevom nalogu išlo i u Istru po sportašicu Sandru Perković.


Zbog poticanja za zlouporabu položaja na osam mjeseci zatvora osuđen je Tolić, a po točki pet izrečena mu je zatvora u trajanju od 6 mjeseci zatvora. Objedinjeno, devet mjeseci zatvora. Po točki 4 optužnice, na osam mjeseci zatvora osuđen je i Benko. Na ukupno godinu i dva mjeseca zatvora osuđen je i Laco. Antunović je dobio ukupno osam mjeseci zatvora, ali ako u naredne dvije godine ne ponovi djelo, neće ići u zatvor. Svima je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru.


Podsjetimo, Bandić i njegovi suradnici uhićeni su u listopadu 2014., a Uskok je optužnicu protiv nekadašnjeg gradonačelnika, njegovih suradnika te poslovnih partnera, za navodne nezakonitosti na štetu Zagreba, predao sudu sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada 2019.


Na raspravi početkom ožujka 2021. postupak protiv Bandića je obustavljen budući da je zagrebački gradonačelnik preminuo 28. veljače prošle godine pa je prvooptuženi u aferi Agram postao poduzetnik i suvlasnik tvrtke C.I.O.S. Petar Pripuz kojeg tužiteljstvo tereti za neimovinsku korist.


Od 12 optuženika koji su ostali u slučaju na objavi presude pojavilo se njih troje – Pripuz, Bulum, Laco te zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić.


Većina optuženika, među kojima i prvooptuženi Pripuz, od početka su tvrdili da nisu krivi, no dio njih se tijekom postupka ipak nagodio s Uskokom.


Krivnju za nezakonita zapošljavanja su, primjerice, priznali nekadašnji voditelj podružnice Zagrebačkog holdinga za upravljanje sportskim objektima Dragutin Kosić i bivši šef Gradske plinare Ante Dodig, koji su sporazumno osuđeni na početku postupka.


Tijekom suđenja Antunović je priznao je nezakonita zapošljavanja, ali i korištenje službenog automobila u privatne svrhe.