SUDSKA ODLUKA

Presuda Sanaderu za ratno profiterstvo ipak neće biti objavljena danas, objava je odgođena

Hina

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Sanader je na kraju ponovljenog suđenja još jednom ustvrdio da nije odgovoran za ratno profiterstvo, ističući da ostaje kod obrana koje je iznio u ranijim postupcima.ZAGREB – Nepravomoćna presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu u ponovljenom suđenju za aferu Hypo ipak neće biti obavljena danas nego idućeg tjedna, u srijedu, 12. listopada.


Iako se objava presude očekivala nakon završnih govora Uskoka i Sanaderove obrane predsjednica sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda Saša Lui najavila je da će presuda biti objavljena u srijedu u 10.30 sati.


Sanader je na kraju ponovljenog suđenja još jednom ustvrdio da nije odgovoran za ratno profiterstvo, ističući da ostaje kod obrana koje je iznio u ranijim postupcima.
Za aferu Hypo Sanaderu se sudi treći put. Ranije je dva puta bio osuđen, a presude su srušili Ustavni i Vrhovni sud.


Obrana: Uskok nije odstupio od početkog stava


Uskokova Tužiteljica Marija Vučko ustvrdila je u završnom govoru da je i u ponovljenom postupku dokazano da je Sanader počinio nedjela za koja ga terete.


Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović istaknuo je da se u ovom slučaju ne može govorit o ratom profiterstvu te da Uskok, unatoč zaključcima viših sudova, nije odstupio od početnog stava.


Tužiteljstvo Sanadera tereti da kao zamjenik ministra vanjskih poslova krajem 1994. i početkom 1995. od Hypo banke primio proviziju od 3,6 milijuna kuna nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.


Time je Sanader, po tvrdnjama tužiteljstva, u ratom uvjetovanom teškom financijskom i gospodarskom stanju ostvario protupravnu imovinsku korist koja je u nerazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.


Sanader u zatvoru od 2019.


Sanader je u zatvoru od travnja 2019., kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.


Sredinom listopada 2021. najviši sud je djelomično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.


Vrhovni sud je krajem listopada 2021. potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.


Najviši sud je jedinu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s poduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu HEP-a, potvrdio sredinom studenoga 2021.