OBJAVA MINISTRA ZDRAVSTVA

Preokret u slučaju Čavajda: Beroš potvrdio da je odobren prekid trudnoće, zahvat moguć i u inozemstvu

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

“Bit ću i samokritičan, i ja sam rekao neke stvari koje nije primjereno govoriti jer je ovo jedan od najtežih slučajeva koje roditelj može imati", rekao je Beroš.Ministar zdravstva Vili Beroš dat će izjavu povodom odluke drugostupanjske komisije u slučaju Mirele Čavajde. Kako doznaje Televizija N1, komisija je dala pozitivno mišljenje, a o tome će se ministar očitovati svaki čas.


Ministar Beroš se obraća javnosti:


“Nakon što je informaciju dobila odvjetnica gđe Mirele Čavajde o odluci drugostupanjske komisije o situaciji zahtjeva prekida trudnoće magnet mozga pokazao je nove značajno promijenjene okolnosti o kojem neću u detalje. Na osnovu toga je komisija procijenila da su ispunjeni medicinski i zakonski preduvjeti za prekid trudnoće”, rekao je Beroš.


Stanje trudnice je teško
“Komisija sastavljena od eminentnih stručnjaka, suca i zdravstvenog radnika, ocijenila je da je stanje jako teško i odobrila prekid trudnoće. Zakon ne regulira daljnje postupanje. Sugeriram da se gospođa obrati u neku od zagrebačkih kliničkih bolnica, da se dogovori sa stručnjacima o načinu provođenja prekida trudnoće”, dodao je:


“Želim garantirati da će se napraviti ono što je za gospođu najsigurnije i što je optimalno i u skladu s njenim zahtjevima. Ako se odluči na zahvat koji se ne provodi u Hrvatskoj, bit će omogućeno liječenje u inozemstvu. S obzirom na pozitivan pravni lijek ostvareni su svi pravni preduvjeti za plaćanje te procedure u inozemstvu. Već sutra može na razgovor o opcijama.


Kontrolno snimanje s odmakom ukazalo je na to o čemu se radi što nije moglo biti utvrđeno na prvom pregledu magnetske rezonance kao ni UZV-om. Dodatna obrada ukazala je na realno stanje stvari iako smo se svi nadali da to neće biti tako. Mislim da bi imala priliku i da nije izašla u medije.”


Kazao je da je samo djelomično vidio nalaz inspekcije u bolnicama. “Kad dobijem kompletno izvješće, očitovat ću se. Bilo bi nevjerojatno od bilo koga, pogotovo liječnika i ministra, o ovakvim situacijama, kad je riječ o životu i smrti, baratati nečim što nije istina. Budući da me prozivaju da lažem, odgovorno tvrdim da sam dobio nalaze o psihološkoj pomoći i da je nakon toga stanje poboljšano i dobio sam pisani nalaz prvog magneta u kojem se hidrocefalus ne opisuje.”


“Moja ostavka je uvijek na stolu. Pitanje moje učinkovitosti je uvijek otvoreno, to procjenjuje premijer”, rekao je na pitanje je li njegova ostavka na stolu. Kaže da nema podatke kako je koji član drugostupanjskog povjerenstva glasao.


Feticida u Hrvatskoj nema


“Trenutno se feticid u Hrvatskoj ne radi. Ali nekoliko je opcija i ona će odabrati onu koja joj odgovara. Vidjet ćemo onda je li to moguće obaviti u Hrvatskoj. Prekid trudnoće je dozvoljen, sad treba odabrati način.”


O zapošljavanju stručnjaka rekao je: “Zdravstvena administracija se ne bi trebala miješati u stručna pitanja. Očekujem da struka prepozna nove elemente i da ih implementira u Hrvatskoj. Nakon ovog vjerujte da ću osobno na tome inzistirati.”


Upitan je kakve su bile izjave liječnika u javnosti. Beroš ih je kritizirao, ali je rekao i da je on rekao neke stvari koje nije trebao.


“Opća javnost, pojedinci su postupali ne uzimajući u obzir osjećaje pacijentice. Bit ću i samokritičan, i ja sam rekao neke stvari koje nije primjereno govoriti jer je ovo jedan od najtežih slučajeva koje roditelj može imati”, rekao je Beroš. Kaže da ne može reći je bio dobar potez izlazak u javnost.


“Teško je reći. Ne mogu vam to odgovoriti. Ovo je prilika da svi mi skupa ponešto naučimo. Ali ono što je osnovno, pravo žene na odabir u ovom specifičnom trenutku je opravdano i dozvoljeno”, rekao je.