PRIJETI ODLAZAK LJUDI

Predstojnik splitske Klinike za infektologiju se ne slaže s Berošem: “Nisam pristalica covid potvrda u zdravstvu”

Hina

Photo:Ivo Cagalj/PIXSELL

Photo:Ivo Cagalj/PIXSELL

Ako nije u cijeloj Europskoj uniji, ako postoje razlike, bojim se da nam onda može doći do ispadanja ljudi, a svaki nam je dragocjen", poručio je Ivo Ivić..SPLIT – Predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split Ivo Ivić u ponedjeljak je izjavio kako postoje naznake smirivanja epidemijskog vala u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali i rekao da nije “pretjerano pristalica” uvođenja covid potvrda za djelatnike u zdravstvu, što je predložio ministar zdravstva Vili Beroš.


“Broj hospitaliziranih u splitskoj bolnici u zadnjih sedam dana je isti, što je možda naznaka nekakvog smirivanja ovog epidemijskog vala”, kazao je Ivić u programu Radio Splita.


Za najavu ministra Beroša o uvođenju covid potvrda za radnike u zdravstvu istaknuo je da nije “pretjerano pristalica” toga.
“Nisam pretjerano pristalica, ja sam za to da se u zdravstvenom sustavu u prvom redu radnike motivira i, drugo, da to bude mjera koja je u cijeloj Europskoj uniji, jer onda će ona biti do kraja provediva. Ako nije u cijeloj Europskoj uniji, ako postoje razlike, bojim se da nam onda može doći do ispadanja ljudi, a svaki nam je dragocjen”, poručio je.


Inače, Beroš je u nedjelju uputio pismo kolegama u zdravstvenom sustavu uz najavu da će liječnici, medicinske sestre i nezdravstveno osoblje od 1. listopada na radno mjesto moći doći samo ako su cijepljeni, ako su preboljeli ili imaju negativan test na covid-19.


“Naša zajednička profesionalna i ljudska obveza, naša zvanja i poziv te nadasve misija je pomagati ljudima da štite svoje zdravlje, a kad ih bolest ugrozi, na svima nama je stručno i odgovorno skrbiti o njima i liječiti ih. Mi smo tu obvezu prihvatili i tim ciljevima moramo prilagoditi organizaciju zdravstvenog sustava i prilagođavati naš svakodnevni rad okolnostima i uvjetima u kojima živimo i djelujemo”, naglasio je ministar.