Progresivna platforma

Predstavljena udruga Socijaldemokrati: Hrvatska mora ići drugačijim putem

Hina

Davorko Vidović / Foto Darko Jelinek

Davorko Vidović / Foto Darko Jelinek

"Spadamo u ljude koji se ne žele miriti s pesimizmom i rezignacijom", istaknuo je Davorko Vidović.Udruga Socijaldemokrati želi biti akter u uspostavljanju nove političke paradigme u Hrvatskoj, kao i u vraćanju drugačije političke kulture, rekao je njezin predsjednik saborski zastupnik Davorko Vidović u ponedjeljak na predstavljanju te udruge.


Vidović je upozorio na trenutno stanje u Hrvatskoj, gdje mladi odlaze, država je okružena korupcijom, svađanjem predsjednika Vlade i Republike, te je zaključio da Hrvatska kao zemlja mora ići drugačijim putem.


“To je pitanje koje se stavlja pred našu generaciju kao primarni politički izazov i naše želje da budemo dionici u uspostavi nove paradigme i političkoga života, vraćanje drugačije političke kulture i digniteta institucijama koje su se toliko ofucale te postaju mjesto za sijanje nepovjerenja i slabljenja socijalnog kapitala”, rekao je Vidović.


Udruga bivših zastupnika SDP-a
Kaže da su Socijaldemokrati progresivna platforma, koja uključuje i okuplja društveno angažirane pojedince i udruge.


Cilj je udruge da bude forum za kreiranje i razmjenu ideja, mišljenja i stavova, pokretač političkih promjena, organizator političkih i društvenih akcija, te promicatelj vrijednosti socijalne demokracije s ciljem podizanja kvalitete života, zaštite prirode i kulturne baštine.


“Spadamo u ljude koji se ne žele miriti s pesimizmom i rezignacijom”, istaknuo je Vidović.


Dodaje da oni, kao 18 saborskih zastupnika (bivših članova SDP-a), startaju s udrugom na jasnim porukama, politikama i vrijednostima te će na tome ustrajati okupljajući ljude koji žele drugačiju političku i društvenu odgovornost.


Najavio je i osnivanje stranke jer “žele biti dionici političkom takmičenja”.


Posavec Krivec: U nama postoji snaga za promjene


Potpredsjednica Udruge Ivana Posavec Krivec istaknula je da su oni “najjači oporbeni klub u parlamentu”.


“Ne govorimo to bez razloga, govorimo to zato jer u nama postoji snaga, snaga za promjene, za dijalog, da budemo platforma koja će biti inkluzivna, koja će okupljati i koja će pokazati kakvu Hrvatsku želimo sutra”, rekla je.


Kaže da za njih nema tabua, nema zabranjenih tema jer nema stranačke stege i stranačkih okova.


“Za nas postoje samo građani i njihov najbolji interes. Cilj je promjena promišljanja politike, Hrvatska takvu promjenu treba. Hrvatska je sita i razočarana političkim duopolom velikih, i nedostatkom političkog pluralizma”, naglasila je Posavec Krivec.


Bernardić: Imamo veliko iskustvo, otvorenost i dosljednost


Potpredsjednik Udruge Davor Bernardić istaknuo je da uspjeh ne dolazi bez poteškoća, ali da je njihov način na koji se postavljaju prema poteškoćama nešto što definira njihov karakter u tri točke.


“Prva je veliko iskustvo koje posjeduju ljudi koji su danas ovdje. Druga važna stvar je otvorenost prema novim idejama i ljudima”, rekao je Bernardić.


Treća ključna stvar, nastavio je, jest ono čega u Hrvatskoj i najviše fali, a to je dosljednost, principijelnost bez fige u džepu.


Ostali smo uspravni, strogo utemeljeni u naše vrijednosti, u ono što vjerujemo u onaj ideal koji nas pokreće u životu. I takvu politiku želimo voditi, drugačiju politiku koja je lišena estradizacije i populističkih povika”, kazao je Bernardić.


Na predstavljanju Udruge također su bili bivši predsjednik Republike Ivo Josipović, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, sindikalist Vilim Ribić, rukometaš Vlado Šola, Mirela Holy, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Franjo Habulin, bivša ministrica obrane Željka Antunović te bivši bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.