Sporno pitanje

Politički autogol. Penava, sve i da želi, više ne može povući kaznenu prijavu protiv premijera Plenkovića

Dražen Ciglenečki

Foto HaloPix/PIXSELL

Foto HaloPix/PIXSELL

Domovinski pokret nema više nikakav utjecaj na tu kaznenu prijavu, upozorava odvjetnik Anto NobiloHDZ i Domovinski pokret vodili su nedavno žestoku kampanju jedan protiv drugog, kao da neće u koaliciji biti ni za sto godina, a kamoli odmah nakon izbora za Sabor. U tom je kontekstu uoči parlamentarnih izbora predsjednik DP-a Ivan Penava podnio kaznenu prijavu protiv premijera Andreja Plenkovića, tereteći ga za vrlo ozbiljne zlouporabe dužnosti, omogućavanje ulaska u Hrvatsku brojnim ilegalnim migrantima. Bila je ta kaznena prijava tada smišljena kao ultimativan argument protiv Plenkovića i njegove vlasti. No, svega pet tjedana kasnije HDZ i Domovinski pokret postigli su dogovor o formiranju zajedničke vlade. I sada se postavlja pitanje što će biti s DP-ovom kaznenom prijavom. Predsjednik Vlade je u ponedjeljak navečer, u intervjuu za Novu TV, nagovijestio da posjeduje određene informacije.


Po službenoj dužnosti


– Povući će kaznenu prijavu, hoće. To je bilo u jeku kampanje, izjavio je Plenković.


Potvrdu o tome od Penave jučer nismo upjeli dobiti jer nije odgovarao na naše telefonske pozive.
Kada bi Domovinski pokret doista tako postupio, bilo bi to zaista politički ponižavajuće za stranku Ivana Penave. S druge strane, ova kaznena prijava nesumnjivo predstavlja prepreku trajnom poboljšanju odnosa HDZ-a i DP-a. Stvar je, međutim, u tome da Penava ne može povući kaznenu prijavu koju je podnio protiv Plenkovića sve ako bi to i htio. Jasno to proizlazi iz teksta na službenoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave. Riječ je o odgovoru na pitanje – mogu li odustati od kaznene prijave? »Uvijek se možete izjasniti da odustajete od prijave. Međutim, ako se za kazneno djelo koje ste prijavili kazneni progon počinitelja poduzima po službenoj dužnosti, policija i državno odvjetništvo će i bez vašeg sudjelovanja provesti postupak s ciljem da se pronađe počinitelj, da se osiguraju dokazi i utvrdi krivnja počinitelja te da se on adekvatno kazni«, ističe se na stranici Ministarstva pravosuđa i uprave. Ono što je Domovinski pokret u kaznenoj prijavi pripisao Plenkoviću, nedvojbeno se progoni po službenoj dužnosti.


I odvjetnik Anto Nobilo potvrdio nam je da Penava sada zapravo ne može ništa učiniti, da je premijer neutemeljeno uvjeren u povlačenje kaznene prijave.


– Jednom podnesena kaznena prijava, ako se odnosi na djelo koje se goni po službenoj dužnosti, ne može se više povući. Domovinski pokret nema više nikakav utjecaj na tu kaznenu prijavu. Nadležna institucija provest će postupak i ocijeniti je li kaznena prijava neosnovana, što bi rezultiralo njezinim odbacivanjem, ili će je, pak, prihvatiti. Takvo formalno rješenje jednostavno mora biti doneseno na strogo zakonit način, ne ovisi to o Domovinskom pokretu. Penava tu, ponavljam, ništa ne može, objasnio nam je Nobilo.


On upozorava na jednu potencijalnu opasnost za Domovinski pokret.


– Ako je netko svjestan da je nešto lažno, a svejedno je nekog prijavio, time je počinio kazneno djelo lažnog prijavljivanja. Ne može se bilo koga, pa, naravno, ni premijera, prijavljivati samo zbog nekih političkih ciljeva. Građani ne smiju zatrpavati glupostima državna tijela i trošiti nepotrebno njihov kapacitet, zaključuje Nobilo.


Iskazano pravno znanje


Iz kaznene prijave Domovinskog pokreta protiv Plenkovića jasno je da ju je napisao netko s pravnim znanjem i da je u nju uložen značajan trud. Nije to nekakav diletantski papir.


U kaznenoj prijavi precizno se na deset stranica citira što je sve i kako Plenković navodno prekršio, zlorabeći položaj i dopuštajući protuzakonito ulaženja, kretanja i boravak stranaca u Hrvatskoj. »Osumnjičeni je izravno kršio Ustav i pojedine zakone, kao što je Zakon o nadzoru hrvatske granice, Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, Zakon o policijskim poslovima i ovlastima te Zakon o strancima«, ocjenjuje se u DP-ovoj kaznenoj prijavi. Predsjednika Vlade zaista se ne štedi. »Postupanje osumnjičenog Andreja Plenkovića na štetu Republike Hrvatske i svih hrvatskih građana, koliko znamo, predstavlja presedan u svjetskim razmjerima. Nikada i nigdje u svijetu nije zabilježeno da predsjednik vlade jedne države ovako sustavno i namjerno krši zakone vlastite države. Zbog toga zahtijevamo žurno i bezodvlačno postupanje DORH-a, kao i svih ostalih nadležnih državnih tijela, protiv osumnjičenog Andreja Plenkovića, kako bi bio zaustavljen u nanošenju daljnjih iznimno velikih šteta Republici Hrvatskoj i hrvatskim građanima«, traži se u kaznenoj prijavi.


USKOK će odlučiti


Kaznena prijava protiv premijera Andreja Plenkovića predana je 13. ožujka Državnom odvjetništvu, iz kojeg je pet dana kasnije Domovinskom pokretu pristigao dopis u kojem ga se izvještava da je kaznena prijava, zajedno s priloženom dokumentacijom, dostavljena na postupanje stvarno nadležnom USKOK-u. Dakle, USKOK će odlučiti je li kaznena prijava Domovinskog pokreta protiv Plenkovića osnovana. U ovoj fazi Penava ne može od nje odustati.