Uznemirujuće

VIDEO Policija u Izraelu upala na pogreb palestinske novinarke, ljude brutalno tjerali palicama

Hina

Foto Screenshot Twitter

Foto Screenshot Twitter

Novinarka Shireen Abu Akleh bila je poznata kao "glas Palestine". Izrael "ne isključuje mogućnost" da su ju upucali njihovi vojnici.Tisuće Palestinaca bile su u petak na pokopu Shireen Abu Akleh, njihove istaknute novinarke ubijene u izraelskoj operaciji, u Jeruzalemu koji je obilježio upad izraelske policije na početku pogrebne povorke.


Europska unija je osudila “prekomjernu uporabu sile i nepoštovanje izraelske policije prema sudionicima pogrebne povorke”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.


Bijela kuća je rekla da je “krajnje uznemirena” snimkama s pokopa.Dok se lijes iznosio iz Bolnice svetog Josipa u istočnom Jeruzalemu, palestinskom sektoru grada koji je židovska država okupirala i anketirala, izraelska policija je upala u bolničko dvorište i pokušala rastjerati mnoštvo s palestinskim zastavama.


Lijes je zamalo ispao iz ruku onih koji su ga nosili zbog naguravanja policajaca, ali je u posljednji tren uhvaćen, pokazuju snimke lokalnih televizija, na kojima se vidi i da se policajci koriste palicama.Palestinski Crveni polumjesec navodi da su 33 osobe ozlijeđene na pogrebu. Izraelska policija je priopćila da je uhitila šest osoba.


U srijedu je američko-palestinska novinarka Al Jazeere, katarske televizije, ubijena hitcem u glavu dok je izvještavala o izraelskoj raciji u izbjegličkom kampu u Jeninu, na sjeveru Zapadne obale, palestinskog teritorija koji je Izrael okupirao 1967. Nosila je neprobojni prsluk s oznakom “presse” i kacigu.


Izrael je isprva tvrdio da je “vjerojatno” ubijena palestinskim metkom.


No židovska država je zatim rekla da ne isključuje mogućnost da su metak ispalili njezini vojnici.


Palestinska samouprava, Al Jazeera i katarska vlada optužile su izraelsku vojsku za njezino ubojstvo.