Divljanje na autocesti

Policija: Torcidaši su napali s namjerom da ubiju, ubacili su baklju u kombi pun policajaca

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Navijači su razbijali vozilo sa zabarikadiranim policajcima i uspjeli su unutra ubaciti baklju. Dobro je da policajci nisu zapaljeni u službenom vozilu, rekla je policijaPolicijska uprava Zagrebačka održava izvanrednu pressicu u povodu postupanja policije tijekom organizirane preprate navijača u subotu 21. svibnja. Podsjetimo, stotine torcidaša nasrnulo je sinoć na policiju kod odmorišta Desinec na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče, nakon što su blokirali oba traka autoceste u smjeru Splita.


Policija se morala braniti vatrenim oružjem, u navijačkim neredima propucane su dvije osobe, a ozlijeđeno je desetak policajaca.


Foto galerija: Policija o divljanju torcidaša na autocesti Foto: Davor Kovačević


Na konferenciji za novinare govore zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić.
Prisutni su i zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Mario Bencek, voditelj Odjela za obradu organiziranog kriminaliteta Midhad Arifović i voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti.


Oglasio se DORH


O incidentu se ranije oglasio DORH.


“Dežurni zamjenik županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici je, u suradnji s policijskim službenicima, proveo očevid na autocesti A1, kod odmorišta Desinec, povodom napada navijača HNK Hajduk na djelatnike MUP-a.Prilikom navedenog sukoba policijski službenici uporabili su vatreno oružje te je došlo do ranjavanja dvojice navijača koji su zadobili prostrijelne rane.


Dežurni zamjenik izdao je potrebne naloge te se poduzimaju i druge mjere radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica”, izvijestili su iz DORH-a.


Postupali smo u cilju zaštite života


“Htio bih naglasiti nekoliko činjenica u vezi događaja koji se sinoć dogodio. Policija je postupala u cilju zaštite života i osoba osoba koje su bile na benzinskoj postaji. Utakmica je za nas visokog rizika i u takvim situacijama odgovorno pristupamo prikupljanju informacija”, rekao je Damir Barić, prenosi Dnevnik.hr.


Utakmicom je rukovodio načelnik PUZ-a, a planove i procjene ocjenjuju kao vrlo dobre. Angažirano je dovoljno policijskih službenika, ističe.


Foto Davor Kovačević


“Dokaz ovome je cijela nogometna sezona koja je odrađena s nizom visokorizičnih utakmica bez ozbiljnijih incidenata.


Želimo jasno naglasiti da je organizator utakmice prije četiri dana uputio uputu Hajduku i navijačima koja je procedura ulaska sa transparentima”, dodao je Barić.


Bili smo desetorostruko nadjačani


U koloni je bilo 260 različitih tipa vozila.


“Na naplati Lučko bio je vod interventne policije i na postaji Desinec osam interventnih djelatnika i zasebnih postrojbi. Cijela trasa do Splita bila je osigurana sa snagama koje su dale policijske uprave.


Kada je kolona došla nasuprot postaje Desinec, zaustavili su odvijanje prometa i naglo istrčavši i krenuvši na policijske službenike. Kolege su bile deseterostruko nadjačane, a počinitelja nekoliko stotina.


Veliki broj navijača je uključen u napade. Veći broj policijskih službenika je postupao na različite načine. Policija intenzivno radi u obradi.


Jedna stvar je posebno uvredljiva


Imamo natpise da je postupala mamićevska policija. To je krajnje uvredljivo, posebno u okolnostima kad je ozlijeđeno 20 policajaca. Policija je sinoć radila svoj posao”, ističe Barić.


Ponovio je da je policija jučer štitila svoj život, ali i živote napadača.“Napad je izvršen i zapaljenom pirotehnikom na benzinskoj postaji, znate i sami što to znači”, rekao je.


Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić rekao je da je policija djelovala već od 16 sati prije utakmice.


“Ništa nije ukazivalo da može doći do ovog incidenta. Sve što se događalo mimo incidenta – cijenimo da je prošlo u najboljem redu. Priveli smo 21 osobu, od čega 20 domaćih navijača, a jednog gostujućeg”, rekao je.


Bacili su baklju u vozilo puno policajaca


Put počeo bez incidenta. U koloni je bilo 261 vozilo s oko 1.500 navijača.


“Kod Desinca kolona se namjerno zaustavlja, blokiraju sve tri trake Nakon zaustavljanja masovno izlaze i pale bengalke. Upaljene su ih bacali na policajce na Desincu.


Bacali su rakete u pravcu njih i koristili su sva pogodna sredstva za nanošenje ozlijeda.


Zagreb, 22.05.2022 (novosti) – izvanredna tiskovna konferencija zagrebackog MUP o dogadjajima nakon utakmice Dinamo – Hajduk., na slici snimke s nadzorne kamere.
foto Davor Kovacevic
novosti


Uništavali su i trgali znakove, njima su napadali policajce. Koristili su aparate za gašenje požara. Na jedan vrlo ružan i nehuman, bahat način su izvrsili napad na tih 15 policajaca.


Njima je teško bilo pružiti pomoć jer je sve bilo blokirano. Policajci s kraja kolone morali su se pješice probijati da bi kolegama pružili pomoć. Policajci su bili prisiljeni primijeniti vatreno oružje kako bi dozvali pomoć i zastrašili napadače”, rekao je, prenosi Index.


Dodao je da su policajci koji su dolazili u pomoć također zaustavljeni te su bili prisiljeni pucati.


“Nakon toga su se probili i pružili kolegama koji su već bili okruženi i zabarikadirani u policijsko vozilo. Navijači su tada već razbijali vozilo i uspjeli su unutra ubaciti baklju. Dobro je da policajci nisu zapaljeni u službenom vozilu”, rečeno je.


Tri službenika su pucala, dva u zrak


Ističe da su torcidaši namjerno koristili sva raspoloživa sredstva pogodna za nanošenje ozljeda.


“Od staklenih boca, remenja, hladnog oružja, teleskopskih štapova, prometnih znakova, aparata za gašenje požara… Policijski službenici bili prisiljeni primijeniti vatreno oružje u cilju poziva u pomoć, zastrašivanja kako bi odbili napad na sebe i osobe u okolini”, objasnio je.Tri službenika su uporabila vatreno oružje, dva u zrak. Treći je ispalio 11 hitaca u betonsku površinu te je, pretpostavljaju, došlo do ozljeđivanja navijača.


“Dio navijača je bez ikakvih upozorenja prešao na prometni trak iz pravca juga prema Zagrebu gdje su ih policijski službenici uspjeli vratiti da ne bi ugrozili sudionike u prometu, a i svoj vlastiti život”, objasnio je.


Ozlijeđeno 20 policajaca i 15 navijača


Dodao je: “Jedan navijač je zadobio teške tjelesne ozljede u vidu propucavanja nadkoljenice. Imamo informaciju da su se tijekom dana u Splitu javio još jedan navijač koji ima propucano stopalo.


Međutim, on je liječnički obrađen i nije zadržan na liječenju. I još jedan navijač se javio u zdravstvenu ustanovu na području Splita.Ako se to potvrdi, to su četiri navijača ranjena od vatrenog oružja.


Ukupno 35 osoba je ozlijeđeno – 15 navijača i 20 policijskih službenika”.


Čeka ih kazna zatvora


U policiji očekuju da će se još ljudi javiti liječnicima.


Očevid je trajao cijelu noć. Slijede daljnja vještaćenja.


“Zasad su privedena 43 navijača. Postoji sumnja da su isti počinili kazneno djelo izazivanja nereda za koje je propisana kazna zatvora do pet godina, dodao je.


Foto Davor Kovačević


Zamjenik državne odvjetnice u Velikoj Gorici rekao je da je proveden očevid:  “Već su neke radnje poduzete, uslijedit će ih još, preuranjeno je sada govoriti, istražit će se sve okolnosti”.


Koji je njihov povod?


Na pitanje jesu li otkrili povod za ovakvo navijačko divljanje u policiji ističu: “Sve naše informacije prije samoga osiguranja, naša sigurnosna prosudba nije ukazivala da bi moglo doći do ovakvog incidenta”.


Policija dosad od navijača nije dobila informaciju koji je bio povod na ovaj ružan i protupravni napad.


“Ništa na to nije ukazivalo, s obzirom na njihovo ponašanje na putu za Zagreb, u zoni stadiona, sve je funkcioniralo, bila je dobra suradnja kad se formirala kolona za Split, sve smo se dogovarali, nije bilo incidenta.


Koji je njihov povod, nadam se da ćemo to vidjeti tijekom krim istraživanja”, odgovaraju u policiji.


Tko su uhićeni?


Policija je otkrila neke informacije o uhićenima.“Jedna osoba osoba je maloljetnik, njih 11 su mlađi punoljetnici, a ostali su punoljetne osobe”, rečeno je.


Policajci su ponovili da su bili ugroženi životi policijskih službenika, ali i svih onih koji su se nalazili na benzinskoj postaji.


“Trojica policajaca su pucala u zrak, jedan je pucao u zrak i tlo. Teško je procijeniti opasnot, njihovi životi su bili ugroženi. Bili su ugroženi i životi onih koji su se nalazili na benzinskoj postaji”, ističu.


Koliko je sveukupno bilo huliganskih napadača na policiju na odmorištu Desinec? Policija zasad ne iznosi točnu brojku, moguće da ih je bilo “stotinjak, dvjestotinjak i više”.


Koliko se policajaca zatvorilo u kombi u koji su huligani ubacili baklju?


“U kombiju su bila najmanje trojica. Oni su spasili sami sebe pucajući u zrak, a spasili su ih i kolege. Nakon pucanja u zrak nije prestao napad”, odgovoreno je.


Napad je bio pripreman i dogovaran


Je li navijačima u koloni bio zabranjen izlazak iz vozila?


“Jasno je da je napad s njihove strane bio pripreman i dogovaran, sve ukazuje na to. Prvo je krenuo napad na dijelu ulaska u benzinsku postaju. Onda su pokušali doći sa strane, sleđa, sa izlaska.


Tu je došlo do razdvajanja naših snaga. Snage koje su bile fizički udaljene trčale su nakon što su dobili poziv u pomoć. Prilikom dolaska su također napadnuti od navijača.


Je li nedostatak vode dovoljno opravdan razlog za ovo, mislim da javnost može donijeti sud o tome”, objašnjavaju u policiji.


Je li ovo bio napad s namjerom da se ubije?


Je li ovo bio napad s namjerom da se ubije?


“Možda je rano reći, ali prema svemu onom što je moguće u ovakvom napadu, apsolutno da”, odgovaraju u policiji.