UHIĆENI DILERI

Oduzeto 19 kg heroina: Policija prekinula krijumčarski kanal iz BiH za područje Istre i Dalmacije

Vladimir Mrvoš

U kriminalističkom istraživanju ukupno je pronađeno i oduzeto 19.433 grama heroina, 1.778 grama amfetamina, oko 1.000 grama marihuane, 28 grama ecstasya i 4 grama kokainaPAZIN – Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – SSKOK Rijeka, u koordinaciji s Općinskom državnim odvjetništvom u Pazinu, a u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine, Upravom kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova, Službom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – SSKOK Split i Službom organiziranog kriminaliteta Policijske uprave istarske dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje te su razbili međunarodni krijumčarski kanal heroina i amfetamina na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


Tim je povodom danas u Pazinu održana konferencija za medije, na kojoj su rezultate kriminalističkog istraživanja predstavili voditelj Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Rijeka Božo Barbarić, vođa grupe Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Rijeka Goran Rebić i voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU istarske Dino Hajdarević.
– Operativna akcija, vođena pod operativnim imenom Grota, započela je u studenom prošle godine, kada smo na sastanku Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) zaprimili početna saznanja kako određene osobe krijumčare iz Bosne i Hercegovine drogu za ilegalno narko tržište Istre i Dalmacije. Nakon što smo obavili pripremne radnje, krajem godine, u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Pazinu otvorili smo posebne dokazne radnje i više osoba stavili pod nadzorom’, pojasnio je voditelj službe Božo Barbarić i rekao kako je finalizacija akcije uslijedila u posljednja dva dana.


Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je 12 osoba, od kojih devet hrvatskih državljana (1976., 1980., 1977., 1978., 1982., 1973., 1978., 1975. i 1970.) i troje državljana Bosne i Hercegovine (1981., 1995. i 1971.), a policija ih sumnjiči da su počinili kazneno djelo neovlaštena proizvodnja i promet  drogama, odnosno da su krijumčarili drogu s područja Bosne i Hercegovine na područje Hrvatske.
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su osumnjičene osobe od prosinca 2020. godine do 14. listopada 2021. godine nabavljali veće količina heroina i amfetamina u Bosni i Hercegovini radi kontinuirane neovlaštene proizvodnje i prometa drogama  na području Hrvatske, s ciljem stjecanja financijske i druge materijalne koristi.
– Prikupljenim informacijama utvrđeno je kako se krijumčarenje droge obavljalo preko graničnih prijelaza između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u teretnim i osobnim vozilima,  a krijumčari su nastavno na propisane epidemiološke mjere ulazili u Hrvatsku koristeći fiktivna pozivna pisma za poslovne sastanke ili su navodili tranzit kao razlog ulaska u Hrvatsku, istaknuo je vođa grupe Goran Rebić i rekao kako je u koordiniranoj akciji na području Splita i Istre provedeno 30 dokaznih radnji pretraga osoba, domova, garaža i poslovnih prostora, u kojima su pronađeni predmeti kaznenog djela, odnosno droga, novčana sredstva i drugi predmeti te su prikupljane obavijesti važne za utvrđivanje ovih i drugih kaznenih djela te otkrivanje njihovih počinitelja.
U kriminalističkom istraživanju ukupno je pronađeno i oduzeto 19.433 grama heroina, 1.778 grama amfetamina, oko 1.000 grama marihuane, 28 grama ecstasya i 4 grama kokaina, vage, smjese za povećanje droge, mobilni uređaji i oko milijun kuna za koje se pretpostavlja da potječu od preprodaje droge.
– Ono što je bio fokus istarske policije je da kroz uličnu redukciju obuhvatimo više krajnjih kupaca koji bi nas doveli su srednjih i viših preprodavača droge s područja Istre pa smo tako obuhvatili više osobe, od kojih su neke već procesuirane, dok se nad drugima još provodi kriminalističko istraživanje, rekao je voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Dino Hajdarević i pojasnio kako je policija ovom akcijom presjekla distribuciju droge do većih istarskih gradova, odnosno do Pule, Labina, Poreča i Rovinja.
Policijski službenici uhitili su 11 osoba koje su po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 14. i 15. listopada,  privedene u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske, dok je jedna osoba u bijegu te se za njom poduzimaju mjere traganja. Kriminalističko istraživanje nastavlja se u suradnji s djelatnicima Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine.