VELIKA ZAPLJENA

Policija objavila video snimku droge zakopane u bačvi: Jedan od dilera drogu je prodavao u predškolskoj ustanovi u kojoj radi

Šarlota Brnčić

Foto PU zagrebačka

Foto PU zagrebačkaZAGREB – Djelatnici PU zagrebačke dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad deset muškaraca starosti 40, 29, 39, 41, 32, 39, 36, 32, 36, 54 godine, zbog sumnje u više kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Pronađeno je više od 6 kg heroina, skoro 1 kg kokaina, više od 2.500 komada tableta droge MDMA, preko 2 kg amfetamina, manja količina marihuane i hašiša, pištolj kalibra 9 mm i kompletna oprema za pripremanje i pakiranje droge.


Sumnja se da je 40-godišnjak od srpnja 2020. do travnja ove godine nabavljao veće količine kokaina koje je skrivao, vagao i prepakiravao u stanu na području Zaprešića te potom neovlašteno prodavao drugim preprodavačima droge i krajnjim konzumentima također na području grada Zaprešića ali i okolice. Dio kokaina je radi daljnje neovlaštene prodaje i temeljem njihovog zajedničkog dogovora, predavao prvom 39-godišnjaku, a koji je kokain preuzimao u njegovom stanu ili u neposrednoj blizini predškolske ustanove u Zaprešiću.

Nadalje, upravo je taj prvi 39-godišnjak drogu skrivao, vagao i prepakiravao i to u prostorijama predškolskog odgoja u Zaprešiću nakon čega je, od srpnja 2020. do travnja ove godine, kontinuirano prodavao kokain, marihuanu i hašiš u Zaprešiću i okolici. Kokain je prodavao u prostorijama predškolske ustanove, u njenoj neposrednoj blizini, ali i na drugim dogovorenim mjestima na području Zaprešića i okolice. Dio novca predavao je osumnjičenom 40-godišnjaku, a dio novca zadržao za sebe.


Nadalje, za osumnjičenog prvog 39-godišnjaka sumnja se da je sam od veljače do travnja 2021. godine, radi daljnje prodaje, nabavljao kokain od drugog 36-godišnjaka. Drogu je preuzimao u njegovoj obiteljskoj kući u Zaprešiću te potom skrivao, vagao i prepakiravao u prostorijama predškolske ustanove u kojoj je i zaposlen. Potom ju je prodavao krajnjim kupcima u prostorijama ustanove, u njenoj neposrednoj blizini ali i na drugim dogovorenim mjestima u Zaprešiću i okolici. Obavljenom pretragom predškolske ustanove pronađena su 34 g kokaina, 1,05 g marihuane, 7,59 g praškaste materije bijele boje nepoznatog kemijskog sastava, digitalna vaga za precizno mjerenje težine s tragovima kokaina.Nadalje, za osumnjičenog drugog 36-godišnjaka, potvrđena je i sumnja da je sam od prosinca 2020. do travnja ove godine nabavljao veće količine kokaina koju je skrivao, vagao i prepakiravao u obiteljskoj kući u kojoj prebiva u Zaprešiću. Potom je tako pripremljenu drogu prodavao drugim preprodavačima i krajnjim konzumentima na području Zaprešića i okolice.


Temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici obavljena je pretraga doma i drugih prostora u Zaprešiću gdje 36-godišnjak prebiva te je pronađen mobilni telefon, 32 g marihuane, 0,2 grama kokaina i uređaj za vakumiranje. Radi sprječavanja njegovog bijega nad njim su policajci uporabili sredstva prisile – tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje. Nakon uporabe sredstava prisile nije se žalio ni na kakve ozljede niti tegobe, međutim, protekom oko 10 minuta iznenada mu je pozlilo. Nakon što je policijski službenik započeo reanimaciju, dolaskom ekipe Hitne medicinske pomoći pružena mu je liječnička pomoć te je prevezen u Kliničku bolnicu Sveti Duh, gdje je i zadržan na liječenju. Radi utvrđivanja svih okolnosti tog događaja već je započelo inspiciranje policijskog postupanja kao i izuzimanje relevantne liječničke dokumentacije.


Sumnja se da su 29-godišnjak, 36-godišnjak, 41-godišnjak, 40-godišnjak i 54-godišnjak zajedno počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama, budući da je 29-godišnjak od srpnja 2020. do travnja ove godine prodavao kokain i nudio na prodaju amfetamin, MDMA, smolu hašiša i marihuanu. Drogu je nabavljao posredstvom ostalih navedenih osumnjičenika. Tu daljnju preprodaju najčešće je obavljao, osim na području Zaprešića, i na području Zagreba uz potvrđenu sumnju da je prodao najmanje 170 g droge kokain.


Za istog 29-godišnjaka se sumnja da je sam od srpnja 2020. do travnja ove godine nabavljao veće količine kokaina koje je skrivao, vagao i prepakiravao u stanu u kojem prebiva u Zaprešiću, a potom prodavao drugim preprodavačima droge i krajnjim konzumentima na području Zaprešića i okolice. Pretragom obiteljske kuće u Zaprešiću pronađene su dvije plastične vrećice ispunjene s 1,8 g i 0,9 g marihuane, dvije plastične vrećice ispunjene s 0,6 g i 4,1 g kokaina, vrećica ispunjena s bijelom materijom nepoznatog kemijskog sastava težine oko 2,6 g, dvije digitalne vage za precizno mjerenje težine na čijoj se mjernoj površini nalaze sumnjivi tragovi nepoznate bijele materije nepoznatog kemijskog sastava. Ujedno, u sklopu pretrage je, između ostalih predmeta, pronađen i ključ Renaulta, vlasništvo leasing poduzeća iz Makarske, u kojem je naknadnom pretragom pronađeno 522,71 g kokaina.


Daljnjim istraživanjem potvrđeno je da su 41-godišnjak i prvi 32-godišnjak, od studenoga 2020. do travnja ove godine, nabavljali veće količine kokaina, heroina, amfetamina i MDMA, potom ih skrivali, prepakiravali i vagali u gospodarsko-stambenom objektu u Zaprešiću. Taj objekt im je, svjestan svrhe za koju ga koristiti, ustupio drugi 32-godišnjak kod kojeg je, pretragom prostora u kojem boravi, pronađen i pištolj. Drogu su također skrivali i u Brdovcu, kod pomoćnog drvenog objekta.


Tako pripremljenu drogu neovlašteno su dalje prodavali i u Zaprešiću i Zagrebu. Pretragom je kod osumnjičenog prvog 32-godišnjaka pronađen određeni novčani iznos uz dva mobitela, a u pretrazi gospodarsko-stambenog objekta više paketa s 1 034,35 g heroina, 20 g kokaina, 10 komada tableta MDMA, tri uređaja za vakumiranje, tri digitalne vage za precizno mjerenje težine, metalna hidraulična preša s kalupima za utiskivanje te razni pribor za pripremanje i pakiranje droge kao što su gumene rukavice, plastične vrećice, posude i drugo, dok je u Brdovcu u bačvi zakopanoj u zemlji pronađeno 2.500 komada tableta droge MDMA, 2.000 grama amfetamina i 5.000 grama heroina.


Za osumnjičenog 41-godišnjaka potvrđeno je da je sam od studenoga 2020. do travnja ove godine nabavljao veće količine kokaina, heroina, marihuane i amfetamina koju je skrivao, vagao i prepakiravao u stanu gdje prebiva u Zaprešiću te potom prodavao drugim preprodavačima droge i krajnjim konzumentima na području Zaprešića i okolice. Pretragom prostora koji koristi na području Zaprešića pronađeno je 268 g amfetamina, 18 g kokaina, 10,4 g heroina, 7,3 g marihuane, 7,1 g hašiša i 0,5 MDMA. Ujedno, i dvije digitalne vage za precizno mjerenje težine s tragovima kokaina.


Za osumnjičenog drugog 39-godišnjaka potvrđeno je da je sam od siječnja do veljače te od ožujka do travnja ove godine nabavljao kokain od osumnjičenog 40-godišnjaka te od drugog 36-godišnjaka koju je skrivao, vagao i prepakiravao u stanu u kojem prebiva na adresi u Brdovcu da bi potom ga prodavao drugim preprodavačima droge i krajnjim konzumentima na području Zaprešića i okolice. Pretraga automobila kojim se koristi, pronađen je paket s oko 109 g kokaina, vrećice za vakumiranje te digitalna vaga za precizno mjerenje težine s tragovima kokaina.