Martinje

Policija najavila pojačani nadzor na cestama u PGŽ, objavili savjete za vozače

Portal Novi list

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Policija najavljuje pojačano postupanje u cilju sprečavanja i sankcioniranja vožnje pod utjecajem alkohola te prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedicaOd proteklog vikenda te tijekom ovog tjedna, kao i predstojećeg vikenda prometna policija na cijelom području Policijske uprave primorsko-goranske pojačano nadzire promet na cestama.


“Naime, u ovom tjednu, 11. studenoga tradicionalni je običaj krštenja mošta „Martinje“, radi čega se i na našim prometnicama može očekivati veći broj vozača koji će upravljati vozilima pod utjecajem alkohola.


Raste broj nesreća


U deset mjeseci ove godine na prometnicama na području Policijske uprave primorsko-goranske ukupan broj prometnih nesreća povećan je za 24,6 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a udio vozača u prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola povećan je za 9,2 %.
Stoga će policija pojačano postupati u cilju sprečavanja i sankcioniranja vožnje pod utjecajem alkohola te prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama.


U provedbu ovih mjera bit će uključen odgovarajući broj policijskih službenika i tehnike, a mjere će se poduzimati posebice na mjestima na kojima je zabilježeno najviše prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola.


Osim prema vozačima zatečenim pod utjecajem alkohola policija će poduzimati mjere i prema svim drugim sudionicima u prometu zatečenim u činjenju prometnih prekršaja, naročito onima koji grubo krše prometne propise čineći prekršaje koji dovode do najtežih posljedica (prekoračenje brzine, nepropisno korištenje mobitela u vožnji, nekorištenje sigurnosnog pojasa)”, poručuju iz Policijske uprave Primorsko-goranske.


Savjeti za vozače


U cilju prevencije prometnih nesreća, stradavanja ili ozljeđivanja sudionika u prometu te nastanka materijalne štete, vozačima koji su konzumirali alkohol policija savjetuje:


  • ostavite vozilo propisno parkirano i pješačite
  • koristite javni prijevoz ili usluge taksi prijevoza
  • ukoliko ste u društvu dogovorite se tko će ostati trijezan i voziti
  • zamolite nekoga tko je trijezan da vas odveze ili ostanite prespavati
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li pili ili ne
  • najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića ne sjedajte za upravljač vozila
  • NE ZABORAVITE: Za vožnju pod utjecajem alkohola nema opravdanja jer time u opasnost dovodite ne samo sebe već i sve ostale sudionike u prometu.