Ruski bogataš

Policija istražuje kako je Roman Abramovič dobio portugalsko državljanstvo, uhićen židovski rabin

Hina

Reuters

Reuters

Istraga je počela u siječnju kada se pojavila sumnja da židovska zajednica u Portu lažira sefardsko porijeklo židova, falsificira dokumente i sudjeluje u "pranju novca".MADRID – Portugalska policija istražuje kako je ruski bogataš Roman Abramovič stekao portugalsko državljanstvo u travnju 2021. godine, a u sklopu istrage je uhićen židovski rabin Daniel Litvak koji mu je omogućio dobivanje dokumenata, izvijestile su u subotu novine El País.


Litvak je uhićen u četvrtak dok se spremao otputovati u Izrael, izvijestile su pak portugalske novine Público. Policija je potvrdila kako portugalski ured za suzbijanje korupcije provodi operaciju u sklopu koje je pretraženo nekoliko domova i ureda.


Istraga je počela u siječnju kada se pojavila sumnja da židovska zajednica u Portu lažira sefardsko porijeklo židova, falsificira dokumente i sudjeluje u “pranju novca”.
Od 2015. godine portugalsko državljanstvo mogu dobiti potomci sefardskih židova, protjeranih 1496. godine odlukom kralja Manuela I. Sefardi su židovi koji su živjeli na području Pirenejskog poluotoka, a iz Španjolske su ih protjerali katolički kraljevi 1492.


Portugalska vlada opunomoćila je židovske zajednice u Lisabonu i Portu da provjere porijeklo potencijalnih potomaka sefarda. Od tada je zaprimljeno 85.000 zahtjeva od čega ih je odobreno više od 32.000.


Oko 90 posto tih zahtjeva, a među njima i onaj Romana Abramoviča, zaprimila je židovska zajednica u Portu.


Premda je Abramovič dobio portugalsko državljanstvo to je ostalo skriveno od javnosti sve dok u prosincu vijest nisu objavile portugalske novine Público.


Židovska zajednica u Portu je dobila preko 19 milijuna eura za obradu svih tih zahtjeva, izvijestio je El País.


Oligarh Abramovič, koji ima rusko, izraelsko i litavsko državljanstvo, jedan je od glavnih donatora muzeja holokausta u Portu otvorenom u travnju 2021. godine. Mjesec dana poslije došao je u Porto kako bi prisustvovao nogometnoj utakmici londonskog Chelsea, čiji je vlasnik, u finalu Lige prvaka protiv Manchester Citija.


Zaposlenik muzeja Hugo Miguel Vaz bio je zadužen za objavljivanje na Wikipediji podataka o Abramovičevom sefardskom podrijetlu. Bilo je to u vrijeme kada je Rus podnio zahtjev za dobivanjem portugalskog državljanstva, izvijestio je Público navodeći da je Vaz objavio podatke na engleskom i portugalskom jeziku.


Zakon o dobivanju portugalskog državljanstva, vezan za sefardske židove, promijenjen je u Portugalu godine 2013. na inicijativu parlamentarne zastupnice iz redova socijalista Marije de Belém Roseire. Ona je teta odvjetnika Francisca de Almeide Garreta, osumnjičenog člana židovske zajednice u Portu.


Ovaj tjedan je, uslijed ruske invazije na Ukrajinu, britanska vlada zamrznula Abramovičevu imovinu, a on se povukao iz Chelsea, nogometnog prvaka Europe.