Bivši ministar

Polančec tuži državu zbog progona u aferi Spice? “Imam glad i žeđ za moralnom satisfakcijom”

Portal Novi list

Damir Polančec / Foto Screenshot Nova TV

Damir Polančec / Foto Screenshot Nova TV

Puno mi je važnija moralna satisfakcija nego bilo kakav materijalni aspekt, ističe Damir PolančecDamir Polančec večeras je u Dnevniku Nove TV o planovima za budućnost, ali i kako je bilo živjeti posljednjih 12 godina, razgovarao s Mislavom Bagom.


”To je slijepa pravda i nije prava pravda”, prokomentirao je Polančec i rekao da s odvjetnicima još nije dogovorio da će ići u tužbu države.


”Tek nakon što primimo pisani otpravak i kada ga proučimo ćemo dogovoriti daljnju strategiju. Nismo dogovorili da ćemo ići s tužbom.
Puno mi je važnija moralna satisfakcija nego bilo kakav materijalni aspekt. Nisam se još posebno bavio takvom tematikom”, dodao je Polančec.


Pretjerano granatiranje medija


Istaknuo je da je, prije nego mu je policija pokucala na vrata, više od godinu dana trajalo ”prekomjerno granatiranje medija”, posebno nekih koji su dobivali ekskluzivne informacije iz spisa.


Smatra da je na taj način rađena, kako kaže, priprema kroz medije.


”Iako nisi nikad spreman, nisam bio ni previše iznenađen”, priznao je Polančec.


Bago podsjeća da su to bila vremena kada smo imali problem s Bruxsellesom i pravosuđem, tj. poglavljem 23, i da je Polančec bio potpredsjednik Vlade koji je direktno otišao u Remetinec.


Pitao je Polančeca je li ikada razmišljao da je žrtvovan, da navedeno poglavlje zatvorimo. ‘


‘Mnoga tadašnja uhićenja su bila prigodničarska, tako i cijeli ovaj proces. Jedan profesionalni tužitelj na osnovi podataka koje je imao, ne bi smio podignuti optužnicu protiv mene”, istaknuo je.


Dao je i primjer za naknadu troškova.


”Sjetit ćete se da sam bio u pritvoru zbog Podravke, a na druga vrata me se dovelo da me pritvore zbog slučaja HEP/TLM. Kada sam na kraju istrage oslobođen, tužiteljica mi je rekla da imam pravo na naknadu.


Platit ću ja vama 200 kn pa odite u Remetinec


Za svaki dan u zatvoru, mislim da je bilo 170 kuna”, podsjetio je Polančec na što joj je odgovorio da ako misli da je to pravedno, “platit ću vama 200 kuna pa odite vi i odmorite se dva, tri mjeseca u Remetincu”.


Napomenuo je da je oko njega bio napravljen sanitarni kordon i kada je bio na slobodi, a kamoli kasnije kada je uhićen.


”Nije bilo kontakata. Nisam ih nazivao, niti su mi previše falili. Nisam htio dovesti ljude u neugodnu situaciju jer nije bilo lijepo biti viđen u mojem društvu”, priznaje.


Kazao je da se jednom ili dvaput ”normalno pozdravio” s Ivom Sanaderom. Kazao je da se o slučaju Ina-Mol može napraviti sedam emisija.


”Sve što sam govorio tada, ponovio bih i sada, ne bih promijenio nijednu riječ. Uvijek takve situacije treba riješiti hladne glave, za stolom”, smatra Polančec.


Napominje da su se ispoštivale određene preuzete obveze, bi za Hrvatsku bilo bolje nego što je sada. Dodao da je suđenje trajalo gotovo šest godina.


”U svakom tjednu po tri dana, devet dana morate dolaziti u Zagreb. Krenete u pola sedam, a vraćate se oko pola sedam navečer. Naravno da ne možete raditi, tko će vas zaposliti ako zna da vas devet dana neće biti na poslu?”, prisjeća se Polančec.


Pokrenuo svoju firmu


Pokrenuo je sam firmu.


”Počeo sam se baviti poslovnim savjetovanjem. U početku sam vrlo teško tražio klijente, ali hvala Bogu – preživio sam”, ističe Polančec.


Osvrnuo se i na istragu protiv Sanadera.


”Na internetu je danas izašla jedna moja izjava koju sam ovjerio s jednim, tada, visoko pozicioniranim članom stranke – gospodinom Šeksom”, istaknuo je Polančec, dodajući da se radi o sugeriranju u predmetu rješavanja pitanja bivših radnika Borova srpske nacionalnosti.


”Sugerirao mi je da kažem da su se stvari dogodile onako kako se nisu dogodile, a ja na to nisam pristao”, kazao je Polančec za Dnevnik Nove TV.


Osvrnuo se i na bivšu premijerku.


”Gospođa Jadranka Kosor je napravila prvi kontakt prema meni pa me spojila s gospodinom Šeksom. Nije me ništa tražila.


Razgovarali smo o približavanju famoznog povjerenstva u slučaju Ina, da tu svjedočim, da budemo jedni prema drugom nježni”, prisjeća se Polančec i podsjeća da je zbog Kosor izbačen iz HDZ-a.


Ima li želju vratiti se u politiku?


”Brzo nakon izbacivanja su krenuli kazneni progoni”, ističe Polančec i dodaje da nema želju vratiti se u politiku.


Kazao je da ima ”glad i žeđ za moralnom satisfakcijom” i da bi volio da jednog dana netko iz njegove bivše stranke kaže da su pogriješili.


Kazao je da nema savjet po pitanju Gabrijele Žalac i Josipe Rimac.


”Nisam tu da dajem savjete, znao sam da kada sam optužen – što jesam i što nisam činio, da sam čist i da ništa nije točno. Nisam činio ništa nemoralno.


Ne samo u ovom predmetu, već u 11 postupaka mi se nije na kraju stavljalo na teret da sam sebi nešto priskrbio, osim u Podravki. Tamo sam dokazao da to nije tako, ni da sam bio na čelu kriminalne skupine”, napominje.


Osvrnuo se na svoju poznatu izjavu da je ”voda duboka, ali da se ne može u njoj utopiti”. Kroz cijeli niz godina, ističe, proživio je katarze.


“Nekad sam mislio da neću izdržati. Osjećam s jedne strane moralnu obvezu zahvaliti suoptuženom Zdravku Šestaku.


Puno puta kada bih potonuo bi me poticao na borbu i isticao da nismo kriminalci”, zaključio je Polančec uz zahvale obitelji i prijateljima koji su bili uz njega.