Cruickshank i Ilić

Pogledajte spektakularan doček hrvatskih branitelja koji su preveslali Atlantik: Werner se zahvalio preminulom ocu

Siniša Pavić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Mi smo preveslali Atlantski ocean za našu zastavu, za sve koji su 91. u jednoj ruci nosili pušku a u drugoj krunicu, za najljepšu zastavu na svijetu – poručio je Werner.Martin Cruickshank i Werner Ilić, dvojica hrvatskih branitelja, umirovljenih časnika Domovinskog rata, 15. siječnja na dan kada je prije 30 godina međunarodna zajednica priznala Hrvatsku, krenuli su iz Velike Gorice u avanturu života. Krenuli su put Kanarskog otočja, odakle su u čamcu na vesla započeli tri mjeseca dugu plovidbu preko Atlantskog oceana. Nakon 83 dana veslanja, 22. travnja na Dan planete Zemlje uspjeli su preveslati Atlantik od Kanarskih otoka do Bridgetowna na Barbadosu. Projektom „Veslom preko Atlantskog oceana“, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Werner i Cruckshank su Hrvatsku uvrstili u ligu zemalja prekooceanskih veslača, u kojoj je uz Hrvatsku, još samo 31 zemlja.


Foto galerija: Svečani doček hrvatskih branitelja koji su preveslali Atlantik Foto: Davor Kovačević


Uspjeli su preveslati Ocean pri čemu su u svom ekološki prihvatljivom čamcu na vesla „Fenix” prešli ukupno 5500 kilometar, ali su uspjeli i svemu drugom što su zacrtali; plovidbom odali počast domovini, osvijestili javnost o važnosti zaštite prirodnih resursa, oceana i mora te pomogli u prikupljanju financijskih sredstava za potresom stradalu Banovinu. Čestitali su im na uspjehu i premijer i predsjednik, no onaj pravi doček dogodio se večeras tu odakle su 15. siječnja i krenuli, na Trgu Stjepana Radića u Velikoj Gorici! Velika Gorica dočekala je svoje heroje herojski!


Trg Stjepana Radića počeo se puniti pukom znatno prije 21 sat kada se očekivalo da će Werner i Martin stići iz zračne luke. Povijesna postrojba, počasna straža Turopoljski banderi stala je u špalir. Lejdi Oreb vježbala tekst kako profesionalki od vođenja i dolikuje. Povrh pozornice pano na kojem je pisalo ”Martin i Werner dobrodošli kući”, a na njoj VIS Pirati koji je krenuo je najprije s onom „Lijepa li si”. Malo poslije devet sati u špalir staju i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, pa ministar obrane Mario Banožić, baš kao i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.
A onda u 21.12 kombi dovozi junake Wernera Ilića i Martina Cruickshanka! Werner je u dresu Vatrenih, Martin u košulji oceanskih šara. Oko njih obitelj, štovatelji, grle ih ljube, čestitaju. Kreću govori. Gradonačelnik Ačkar podsjeća na onu da je muško od tamo odakle mu je supruga, a obje supruge i Martinova i Wernerova su iz Velike Gorice.
Od srca vam hvala u ime Vlade Republike Hrvatske i premijera Andreje Plankovića na izvršenoj misiji. Slave danas s vama svi branitelji, stradalnici Domovinskog rata, dragovoljci – kazao je Tomo Medved.


Emotivan je bio Medved dok je zahvaljivao Werneru i Martinu na odlučnosti i isticao kako su odaslali i poruku mladima kako se voli i čuva Domovina. No, ništa to nije naspram emocije dvojca koji je preveslao Atlantik. Martin je odaslao pet zahvala, ponajviše ministru Medvedu koji je od početka vjerovao u njih, a onda i svojoj obitelji, supruzi Vesni, sinu Martinu i kćeri Petri koji su u njega vjerovali.


-Mi smo preveslali Atlantski ocean za našu zastavu, za sve koji su 91. u jednoj ruci nosili pušku a u drugoj krunicu, za najljepšu zastavu na svijetu – poručio je Werner.


Veslali su, kako reče, 3000 nautičkih milja, ali sve se to isplatilo. Nije pri tom zaboravio zahvaliti Martinu, jer, duhovito će Werner, Martin je taj koji ga je morao trpjeti 83 dana. Na koncu, Werner se sjetio i svog oca koji je preminuo usred misije. Zahvalio se ocu koji mu je, kako reče, kazao onomad: „Sine, voli Hrvatsku, voli je i zagrli i ne dopusti nikom da je otme!”


-Sve za Hrvatsku, Hrvatska iznad svega! Dragi tata, hvala – reče Werner.


VIS Pirati zapjevao je „Kroacijo iz duše te ljubim”….