Odlučili

Podravka drugi put u godinu dana povećava plaće za 3.200 radnika

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Današnje odluke znače da će plaće radnika Podravke i Mirne od 1. ožujka u prosjeku porasti između 350 i 800 kuna netoPodravka je u petak izvijestila da po drugi put u manje od godinu dana povećava plaće za 3.200 radnika, u što će uložiti više od 35 milijuna kuna.


“Uprava Podravke d.d. na današnjoj je sjednici donijela odluke kojima se ponovno povećavaju plaće i primanja za više od 3.200 radnika Grupe Podravka”, navodi se u priopćenju.


To je, kako napominju, drugo povećanje plaća u manje od godinu dana i primjenjuje se s 1. ožujkom 2022. za isplatu u travnju.
Današnje odluke znače da će plaće radnika Podravke i Mirne od 1. ožujka u prosjeku porasti između 350 i 800 kuna neto.


Uzimajući u obzir i prvi val povećanja plaća iz travnja 2021. godine, neto primanja radnika Podravke i Mirne u manje od godine dana prosječno su porasla između 980 i 1.150 kuna, odnosno prosječno između 18 i 28 posto, ovisno o stručnoj spremi i uvjetima rada, istaknuli su iz Podravke.


Novo povećanje plaća, kako navode, znači povećanje ulaganja u primanja zaposlenika od oko 35 milijuna kuna na godišnjoj razini.


U prvom valu povećanja plaća ulaganja u plaće povećana su za 21 milijun kuna pa je Podravka u manje od godinu dana ukupno uložila više od 55 milijuna kuna u primanja radnika.


Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić je istaknula kako je iznimno zadovoljna što su u manje od godinu dana po drugi put značajno povećali plaće i primanja radnika.


“Povećanje plaća za mene je bio jedan od najvažnijih ciljeva koje sam si postavila pri dolasku u Podravku. Današnje odluke pokazuju da je taj cilj, iako ambiciozan, dostižan i realan”, kazala je.


Dalić je zahvalila svim sindikatima koji djeluju u Podravci na doprinosu u oblikovanju ovih odluka te kazala kako vjeruje da su na ovaj način dodatno unaprijedili privlačnost Podravke kao poželjnog poslodavca za stručne i ambiciozne radnike.


“Odluke o povećanju plaća temelje se na poslovnim rezultatima koje smo ostvarili u protekloj godini, a kojima itekako možemo biti zadovoljni. Čvrsto vjerujem da radnici trebaju participirati u uspjehu i rezultatima kompanije i upravo ovo povećanje plaća to dokazuje”, poručila je Dalić.


Iz Podravke napominju kako povećanje plaća o kojem je danas odlučila Uprava proizlazi iz povećanja koeficijenta učinka za sve radnike i povećanja pojedinih koeficijenata složenosti poslova.


Naglašavaju da se dio povećanja koeficijenata složenosti odnosi na otvaranje mogućnosti za napredovanje najproduktivnijih i najučinkovitijih radnika s visokom stručnom spremom.


Povećanje koeficijenta učinka za 0,15 za sve radnike i povećanje dijela koeficijenata za KV i VKV radnike primijenit će se s 1. ožujka, dok će povećanje dijela koeficijenata za VSS radnike, na temelju njihovih individualnih radnih rezultata, biti u primjeni od 1. svibnja, navode iz Podravke.


Također ističu kako će se primanja radnika Belupa, kao članice Grupe Podravka, njih više od 1.000, povećati za 250 kuna neto mjesečno kroz isplatu neoporezivog mjesečnog dodatka, o čemu će Uprava Belupa donijeti odgovarajuće odluke, a primjena se također očekuje s 1. ožujkom 2022.