Tužna vijest

Počivao u miru: U bolnici u Novom Mestu iznenada je preminuo pjevač Parnog valjka Aki Rahimovski

P. N.

foto: Mateo Levak

foto: Mateo Levak

Njegov menadžer Damir Osredečki rekao je da je Rahimovskom pozlilo jutros, nakon čega je hospitaliziran u bolnici u Novoim Mestu, gdje je preminuo. Na službenoj stranici Parnog valjka objavljena je tužna vijest. Umro je pjevač ovog velikog hrvatskog benda Aki Rahimovski. Njegov menadžer Damir Osredečki rekao je da je Rahimovskom pozlilo jutros, nakon čega je hospitaliziran u bolnici u Novom Mestu, gdje je preminuo.


Njegovi kolege i prijatelji na službenoj stranici benda napisali su: “Dragi prijatelji, s neopisivom tugom u srcu vam javljamo da je danas, 22.1.2022. zauvijek zaspao Aki Rahimovski.”


U spomen su mu objavili i stihove: “Za malo nježnosti / na sve ću pristati / za malo nježnosti / da mogu zaspati…”
Ako Rahimovski rođen je u Nišu 1955. godine, nakon čega se s obitelji preselio u Skopje. Otac mu je bio profesor glazb. Sa sedam godina Rahimovski je krenuo u glazbenu školu. Izabrao je pjevanje i klavir. Glazba je, dakle, bila sastavni dio njegovog života od najranije mladosti. već u tinejdžerskim godinama on osniva svoje prve bendove, Grupa Vakuum i Krvna braća. S Grupom Torr nastupio je na festivalu u Zagrebu davne 1975. godine, a iste godine upoznao je gitaristu i skladatelja Huseina Hasanefendića – Husa, s kojim će u Parnom Valjku surađivati cijelog života.


Prvu postavu Parnog Valjka činili su: Aki Rahimovski (Vokal, klavir), Husein Hasanefendić Hus (Solo gitara, akustična gitara, vokal), Srećko Antonioli (bubnjevi), Zlatko Miksić – Fuma (bas gitara) i Jurica Pađen (solo gitara, akustična gitara). S Parnim Valjkom objavio je 16 studijskih albuma, 14 singlova, 5 uživo albuma, 4 kompilacije, te 2 koncertna DVD-a. Svoj prvi studijski album objavili su 1976. godine pod nazivom Dođite na show!, kojeg je objavila beogradska diskografska kuća PGP-RTB.


Na Wikipediji se o nastavku njegove karijere navodi: “Godinu dana kasnije zagrebački Jugoton plasira i njihov drugi album pod nazivom Glavom kroz zid. Treći studijski album Gradske priče objavljuju 1979. godine, a taj album je doživio i svjetsku distribuciju pod nazivom City Kids. Četvrti album Vruće igre izlazi 1980. godine, a kao i predhodni snimljen je u studio CSB u Milanu, a na njemu su otkrili najomiljenije teme članova utemeljitelja, pjevača Akija i autora Huseina Hasanefendića Husa. 1981. godine izlazi šesti studijski album Vrijeme je na našoj strani. Glavnom ulicom, kao sedmi studijski album, objavljen je 1983. godine, a godinu dana kasnije i osmi pod nazivom Uhvati ritam. Svi albumi doživljavaju zlatne i planitaste tiraže, a ukupni tiraži već su brojali nekoliko milijuna. Deveti studijski album objavljuju 1985. godine po nazivom Pokreni se!, a deseti studijski album izlazi 1987. godine pod nazivom Anđeli se dosađuju? na kojem se našao legendarni mega hit “Jesen u meni”.


Na tridesetu godišnjicu od osnivanja benda, gitarist Husein hasanefendić Hus odlučio je da će bend prestati s koncertnim aktivnostima, a Aki Rahimovski s ostatkom benda nastavlja svirati, da bi 2007. godine izdali album “U vremenu izgubljenih”. Godine 2008. bend se konačno raspada, a pjevač se uputio u samostalnu karijeru.


Parni Valjak ponovo se okupio 2009. godine u sastavu: Aki, Hus, Brk, Prexi, Bero te novi bubnjar – Dalibor Marinković – Dado. Bend ponovo puni koncertne dvorane i potvrđuje se kao jedan od najvećih hrvatskih bendova uopće. Odlaskom Akija Rahimovskog u sjećanje odlazi i Parni Valjak kojeg smo poznavali.  Kraj je to jednog razdoblja hrvatske glazbe. Sjećat će ga se generacije i generacije njegovih štovatelja. Počivao u miru Aki Rahimovski.