PUTOVANJE ŽIVOTA

Počeo nevjerojatan pothvat hrvatskih branitelja: U čamcu na vesla preko Atlantskog oceana

P. N.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Martin Cruickshank (61 godina) i Werner Ilić (54 godine) krenuli su na put do Kanarskog otočja, odakle će u čamcu na vesla započeti tri mjeseca dugu plovidbu preko Atlantskog oceana.VELIKA GORICA – Ispred Muzeja Turopolja u Velikoj Gorici, svečano je počeo povijesni pothvat dvojice hrvatskih branitelja. Martin Cruickshank (61 godina) i Werner Ilić (54 godine) krenuli su na put do Kanarskog otočja, odakle će u čamcu na vesla započeti tri mjeseca dugu plovidbu preko Atlantskog oceana. Njih će dvojica svojim putovanjem Hrvatsku uvrstiti u ligu zemalja prekooceanskih veslača u kojoj je zasad tek 31 država, a njihova će plovidba odati počast domovini, osvijestiti javnost o važnosti zaštite prirodnih resursa, oceana i mora te pomoći u prikupljanju financijskih sredstava za potresom stradalu Banovinu. Na ispraćaju branitelja koji će do Španjolske putovati kombijem, bio je i gradonačelnik Velike Gorice te poželio sreću braniteljima na početku velikog pothvata.Na dan kada je prije 30 godina međunarodna zajednica priznala Republiku Hrvatsku, dvojica dragovoljaca Domovinskog rata, kreću na plovidbu u počast domovini. „Veslom preko Atlantika“ jedinstveni je projekt u hrvatskoj povijesti kojim će se dva branitelja, podrijetlom iz Škotske i Irske, pridružiti tek nekolicini onih koji su uspjeli Atlantski ocean prijeći samo u čamcu na vesla. Martin i Werner, umirovljeni su časnici Domovinskog rata, koji su se zbog obrane svoje domovine vratili iz inozemstva, a sada će u slavu domovine preveslati Atlantik u ekološki potpuno prihvatljivom čamcu.
Na svečanom ispraćaju prilikom početka putovanja, braniteljima je sreću poželio i gradonačelnik Velike Gorice, Krešimir Ačkar: „Ponosan sam što ovi ljudi velikog srca na ovaj pothvat kreću iz Velike Gorice. Svoje veliko srce pokazali su i onda kada su došli braniti Hrvatsku, a čine to i sada kada svojim pothvatom prikupljaju i sredstva za našu potresom stradalu Banovinu. Želim im što mirniji Atlantik i uvjeren sam da ćemo se na ovom istom mjestu okupiti kako bi im čestitali kada ostvare svoju Misiju“.Opasno putovanje od 90 dana započinje njihovim odlaskom iz Gorice u Španjolsku, a zatim će čamcem krenuti s Kanarskih otoka, preko olujnog oceana, prema Karibima. Umirovljeni časnici će na 6,500 kilometara dugoj plovidbi imati samo jedan drugoga i dva para vesla pa će ne samo prkositi prirodi već i dokazati da čovjek nikada nije prestar da ostvari svoje snove.


„Uzbuđen sam i ganut što je ovaj dan napokon došao. Uložili smo toliko truda i vremena u pripreme i mogu reći da je sve spremno da naš pothvat bude kako smo zamislili. I Werner i ja smo spremni, ne sumnjamo uopće u svoj uspjeh. Vidimo se za tri mjeseca!“ poručio je uoči putovanja Martin Cruickshank.


„Jedva čekam krenuti i radostan sam što mogu iskoristiti ovu priliku za slavu Hrvatske. Znamo da će biti zahtjevno, ali uopće se ne bojimo, sve je pomno isplanirano. Vjerujem u sebe i u Martina, a još više vjerujem u naše obitelji i sve građane kojima ćemo stalno biti u mislima!“, rekao je Werner Ilić.


„Kada sam u proljeće prošle godine prvi put čuo za ideju Martina i Wernera, činilo mi se gotovo nemoguće da netko želi veslati na 6,500 kilometara dugom putu, međutim, oni su to shvatili kao ozbiljnu zadaću. Siguran sam da će moji dragi prijatelji branitelji uspjeti u svom pothvatu i želim im svu sreću!”, istaknuo je Darko Nekić, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja.Projekt „Veslom preko Atlantika“ dio je priče „Atlantik Banovina“ kojem Martin i Werner doprinose svojom plovidbom, dok će organizator, Udruga veterana, vojnika i domoljuba, u Hrvatskoj provoditi humanitarnu akciju pod nazivom „Jedan metar, jedna kuna“. Prikupljena sredstva bit će kako je istaknuo i voditelj projekta Dražen Hrženjak, uložena u centar u Banovini koji će se zahvaljujući veslačima zvati „Veteransko veslo“.


Martin i Werner nadaju se da će i svjetskoj javnosti približiti potrebu za žurnom zaštitom mora i oceana pa će u svom čamcu Fenix koristiti desalinizator koji se napaja solarnom energijom. Sagrađen u Ukrajini, 7.1 metara dug i širok nešto manje od dva metra, njihov 750 kilograma težak čamac za prekooceansku plovidbu se u slučaju prevrtanja, samostalno vraća u prvobitan položaj pa dvojac očekuje da će izdržati olujno vrijeme koje ih vrlo vjerojatno očekuje na dijelu puta. Osim što su služili u hrvatskim gardijskim brigadama i doprinijeli oslobođenju Hrvatske, njih su dvojica profesionalni ronioci i kvalificirani su za padobranstvo te su uz to i instruktori specijalističke obuke pa njihove obitelji čvrsto vjeruju u njihov uspjeh.