Ministarstvo poljoprivrede

Počelo podnošenje zahtjeva za potpore sektorima stočarstva i peradarstva

Hina

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Paket pomoći stočarstvu ima za cilj odgovoriti na potrebe za saniranjem pretrpljenih gubitaka te osiguranja likvidnosti uzgajivača goveda, svinja, peradi i konja, kao i primarnih proizvođača u sektoru ovčarstva i kozarstva.ZAGREB – Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u subotu da se do 13. prosinca zaprimaju zahtjevi za potpore sektorima stočarstva i peradarstva zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom bolesti covid-19, a ukupna vrijednost potpora je 191 milijun kuna.


U subotu, 4. prosinca 2021. godine započelo je podnošenje zahtjeva za potporu sektoru peradarstva zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom bolesti covid-19 vrijednu 20 milijuna kuna te zahtjeva za potporu primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih tom pandemijom ukupno vrijednu 171 milijun kuna, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.


Sredstva su osigurana u Državnom proračunu, a s obzirom na žurnost poduzimanja mjera kako bi se omogućio nastavak poslovanja proizvođača, podnošenje Zahtjeva za potporu provodit će se do 13. prosinca 2021 godine, dodaje se u priopćenju.
Potpora za gubitke zbog prisilnog smrzavanja mesa peradi i pada prodaje svježeg mesa peradi u vrijednosti 14 milijuna kuna dodijelit će se subjektima koji posluju kao odobreni objekti za klanje peradi zbog nemogućnosti plasiranja mesa na tržište te povećanih troškova nastalih uslijed skladištenja odnosno smrzavanja većih količina mesa koje se naknadno plasiralo na tržište po nižim prodajnim cijenama.


Potpora za gubitke zbog poteškoća u plasmanu jaja A klase u vrijednosti 6 milijuna kuna dodjeljuje se primarnim proizvođačima konzumnih jaja zbog nemogućnosti plasmana jaja A klase na tržište, pada cijene te većih količina jaja A klase koja su predana u preradu po nižim cijenama.


Paket pomoći stočarstvu ima za cilj odgovoriti na potrebe za saniranjem pretrpljenih gubitaka te osiguranja likvidnosti uzgajivača goveda, svinja, peradi i konja, kao i primarnih proizvođača u sektoru ovčarstva i kozarstva te im pomoći da očuvaju razinu primarne proizvodnje prije pojave bolesti covid-19.


Ukupna vrijednost Programa potpore iznosi 171.000.000 kuna, od toga je za sektor govedarstva osigurano 88 milijuna kuna, za sektor svinjogojstva 65 milijuna kuna, za sektor ovčarstva i kozarstva 5 milijuna kuna, za sektor konjogojstva 3 milijuna kuna i sektor peradarstva 10 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.