VLADA, SINDIKATI I POSLODAVCI

Počeli pregovori o novom Zakonu o radu: Po ugovorima na određeno vrijeme Hrvatska je među najgorima u Europi

Hina

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Upozorivši da radnici sve više odlaze iz Hrvatske u zemlje EU-a zbog preniskih plaća, predsjednik SSSH-a Mladen Novosel je ustvrdio da je problem u prevelikom broju ugovora na određeno vrijeme i neizvjesnosti u vezi rasporeda radnog vremena i prekomjernog prekovremenog rada.ZAGREB – Radna skupina za izradu prijedloga novog Zakona o radu (ZOR) održala je u utorak sastanak u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na kojem je predstavnicima sindikata i poslodavaca predstavljen nacrt zakona koji je izradilo Ministarstvo.


Predstavili nacrt


Državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić rekao je nakon sastanka da su sindikatima i poslodavcima predstavili nacrt novog ZOR-a u kojem su posebno apostrofirani ugovori o radu na određeno vrijeme, po čemu je Hrvatska među najgorim europskim zemljama.


“Smatramo da je to vrlo nestabilan oblik rada i da mladi koji pretežno sklapaju ugovore na određeno vrijeme zaslužuju šansu sklapati ugovore na neodređeno. Tu smo unijeli dodatne izmjene kako bi omogućili što više ugovora o radu na neodređeno vrijeme”, kazao je.
Pandemija koronavirusa pokazuje da je rad od kuće budućnost u nekim djelatnostima, što je u prijedlogu posebno propisano, kako bi poslodavci i radnici bili sigurni da će se takav rad obavljati na primjeren način.


Jelić je istaknuo da su propisali i platformski rad (rad za taksi prijevoz, dostava hrane i sl.)  što do sada nije bilo dovoljno uređeno. Također, u novi ZOR moraju se uklopiti EU-ove direktive o transparentnosti i predvidljivim radnim uvjetima te o ravnoteži između poslovnog i privatnog života.


Neizvjesnost oko radnog vremena


Upozorivši da radnici sve više odlaze iz Hrvatske u zemlje EU-a zbog preniskih plaća, predsjednik SSSH-a Mladen Novosel je ustvrdio da je problem u prevelikom broju ugovora na određeno vrijeme i neizvjesnosti u vezi rasporeda radnog vremena i prekomjernog prekovremenog rada.


Novosel u nacrtu prijedloga ZOR-a vidi napredak po pitanju plaća i pokušaj da se nešto poboljša oko ugovora o radu na određeno vrijeme, ali u vezi neizvjesnosti na poslu problem se dodatno pogoršava.


Najavio je da će u pregovorima sindikati razgovarati o pokušaju izdvojenog reguliranja platformskog rada kako se njime ne bi sve ostale radnike stavilo u nepovoljniji položaj.


Predstavnik HUP-a Nenad Seifert rekao je kako je današnji sastanak bio konzultativne naravi, tako da sudionici nisu ulazili u pojedine članke ZOR-a, te najavio da će se radna skupina tjedno sastajati.


Istaknuo je kako su za poslodavce i dalje ključne točke fleksibilizacija sklapanja i prestanka ugovora o radu, te odredbi vezanih uz evidenciju radnog vremena.


Važno im je i uređenje rada na daljinu, platformskog rada te rješavanje problema radnika koji zbog koronavirusa nisu mogli doći raditi, a poslodavac im nije mogao omogućiti rad, no sukladno važećem ZOR-u dužan im je isplatiti plaću kao da su radili.