DAN OSRH

Počast poginulima u Domovinskom ratu: “Na nama je da njegujemo svu tu slobodu ostvarenu u proteklih 30 godina”

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

“Zadovoljan sam da ćemo danas upravo na 30. obljetnicu imati zaista važnu sjednicu Vlade koja će puno značiti za jačanje Hrvatske vojske”, kazao je Plenković.ZAGREB – Premijer Plenković položio je u petak vijence na Mirogoju i odao počast poginulima u Domovinskom ratu, obilježavajući Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnicu ustrojavanja HV-a,  istaknuvši kako se prisjećamo jedinstvenog razdoblja hrvatske povijesti.


“Danas na 30. obljetnicu formiranja Hrvatske vojske zadovoljstvo mi je biti danas ovdje i dati počast prije svega svim hrvatskim braniteljima, policajcima, vojnicima koji su dali živote za slobodu Hrvatske”, izjavio je novinarima predsjednik Vlade Andrej Plenković na zagrebačkom groblju Mirogoj.


Istaknuo je kako je 30. obljetnica prigoda prisjetiti se tog jedinstvenog razdoblja hrvatske povijesti, u kojoj smo imali vodstvo i vizionarstvo prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tudmana.
“Na nama je da njegujemo svu tu slobodu i sva ta postignuća koja su ostvarena u proteklih 30 godina”, dodao je premijer Plenković.


Foto galerija: Polaganje vijenaca na Mirogoju - Dan OSRH Foto: Davor Kovačević


Istaknuo je kako je jedna od najvažnijih zadaća jačanje Hrvatske vojske, obrane, njena modernizacija, ulaganje, poštovanje hrvatskoga vojnika i policajca te dostojanstveno davanje svih zasluženih prava braniteljima.


“Zadovoljan sam da ćemo danas upravo na 30. obljetnicu imati zaista važnu sjednicu Vlade koja će puno značiti za jačanje Hrvatske vojske”, kazao je Plenković.


Uz premijera su bili ministar obrane Mario Banožić, potpredsjednici Vlade ministri Tomo Medved i Davor Božinović te bivši ministar obrane Damir Krstičević.


Premijer je vijence položio ispred spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na Zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata.


Izaslanstvo Sabora


I izaslanstvo Hrvatskog sabora, predvođeno predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem položilo je u petak vijence i odao počast svim poginulima u Domovinskom ratu te svim vojnicima i policajcima na 30. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske, Dan hrvatske vojske i Dan hrvatske kopnene vojske.


Uz Jandrokovića su bili i potpredsjednici Sabora Željko Reiner, Ante Sanader, Furio Radin, Miroslav Škoro te zastupnik Zvonimir Trosko.


Vijenci su položeni ispred spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”, Središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja iz Domovnskog rata, te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tudmana.


 


Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović položio je u petak na Mirogoju vijence i odao počast poginulima u Domovinskom ratu te svim vojnicima i policajcima, obilježavajući Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnicu ustrojavanja HV-a.


Uz predsjednika Milanovića je bio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.


Predsjednik Milanović je vijence položio kod spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tudmana te na Zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve Domovinskog rata.


Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj čestitali su u petak Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja Zbora narodne garde poručivši da smo ponosni na svoju povijest i Domovinski rat i usmjereni na budućnost.


Podsjetivši kako je prije 30 godina održano povijesno postrojavanje Zbora narodne garde pred prvim hrvatskim predsjednikom i vrhovnim zapovjednikom Franjom Tuđmanom, Banožić je istaknuo da je odlučna i hrabra hrvatska mladost, u nametnutom ratu, u borbi za slobodu i neovisnost, u kratkom je vremenu izrasla u uglednu vojnu silu, sposobnu braniti i osloboditi sve okupirane dijelove Lijepe Naše.


“S ponosom se prisjećamo slavnih završnih operacija, posebice Bljeska i Oluje, kada je Hrvatska vojska donijela pobjedu i osigurala mir i slobodu hrvatskom narodu”, istaknuo je.


Također je izrazio ponos na postignuća koja naši vojnici, dočasnici i časnici ostvaruju u domaćim i međunarodnim okvirima te zahvalio svakoj pripadnici i pripadniku Hrvatske vojske na časnoj i profesionalnoj službi.


Navevši kako je ovo prilika da se s posebnim pijetetom i zahvalnošću prisjetimo svih naših branitelja koji su položili svoje živote za slobodu naše domovine pozvao je vojnike, dočasnike i časnike Hrvatske vojske da nastave zajedno čuvati naslijeđe koje su nam oni ostavili.


Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj u svojoj je čestitki istaknuo da će Domovinski rat ostat zauvijek zapisan kao simbol snage građana Hrvatske i domoljublja hrvatskog vojnika. “Na tim temeljima izgrađene su današnje Oružane snage koje na najbolji način spajaju našu slavnu vojnu tradiciju sa znanjem i sposobnostima koje donose mladi naraštaji”, poručio je.


Hranj naglašava da temeljne misije Hrvatske vojske ostaju obrana Domovine, doprinos međunarodnoj stabilnosti i miru te pomoć civilnim institucijama. “Hrvatska vojska ostaje glavni instrument države za obranu i vođenje borbenih operacija”.


Hrvatska vojska se razvija kao važan element sveukupnih potencijala države te kao neodvojiv dio hrvatskog društva i hrvatskog nacionalnog bića, dijeleći sve izazove i dobrobiti tog istog društva, poručio je Hranj.